Amnesty: Stovky utečencov nesmú byť nelegálne nútený v Dánsku vrátiť sa do sýrskej vojenskej zóny

Amnesty: Stovky utečencov nesmú byť nelegálne nútený v Dánsku vrátiť sa do sýrskej vojenskej zóny

Najmenej 380 utečencov vrátane detí informovala dánska imigračná služba o tom, že sa budú musieť vrátiť do Sýrie, keď bude Dánsko považovať Damascus a jeho okolie za bezpečné. Ich status dočasnej ochrany, a teda povolenia na pobyt, boli zrušené. Mnoho z nich stále čaká na definitívne rozhodnutie v prípade v odvolacom konaní.

„Po úteku z vojnovej zóny teraz čelia prísnej vyhliadke na„ dobrovoľný “návrat do Sýrie alebo na prevoz do centier čakania na deportáciu.

Amnesty International chápe, že 39 ľudí prijalo konečné rozhodnutie o ich prípade a hrozí im deportácia, akonáhle Dánsko obnoví diplomatické styky so sýrskym režimom.

„Po úteku z vojenskej zóny čelí najmenej 39 utečencom, ktorí boli definitívne rozhodnutí, v súčasnosti prísna vyhliadka na„ dobrovoľný “návrat do Sýrie alebo na odvezenie do stredísk čakajúcich na deportáciu. Osud ďalších stoviek je stále neznámy, “uviedol riaditeľ Európy Amnesty International Nils Muižnieks.

„Žobrá sa viera, že dánske úrady by mohli považovať určité časti Sýrie – krajiny, kde sú ľudia bežne zadržiavaní, zmiznutí a mučení – za bezpečnú pre návrat.“

V období od 1. januára 2020 do 1. apríla 2021 Dánsko odobralo najmenej 380 sýrskym utečencom povolenie na pobyt alebo si neobnovilo povolenie na pobyt na dánskej imigračnej službe. Boli požiadaní, aby sa vrátili do takzvaných „bezpečných zón“ v Sýrii.

0Shares
Svet