Parlament rokoval o odvolávaní Suska, opozícia podľa ministra neváha použiť najhrubšie klamstvá (video)

Parlament rokoval o odvolávaní Suska, opozícia podľa ministra neváha použiť najhrubšie klamstvá (video)

25.10.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 25. októbra, 17:06

Parlament v piatok prerokúval návrh skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD). Pokračovať sa bude v pondelok prerokovaním návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.

Samotný minister v pléne v reakcii na opozíciou uvedené dôvody na jeho odvolanie uviedol, že jediným skutočným dôvodom opozície na odvolávanie sú ich finančné záujmy. Podľa Suska opozícia neváha použiť najhrubšie a najhanebnejšie klamstvá.

„Kvôli zastaveniu finančných tokov pre ich blízkych, im blízke mimovládky a neziskovy neváhajú zneužiť ani inštitút protestov či zapojiť do boja aj ich mediálne pobočky. Verejnosť kŕmia neskutočnými lžami, ktorými sa hemží aj toto odôvodnenie,“ vyjadril sa minister v rozprave k svojmu odvolávaniu.

Súčasne sa poďakoval opozičným politikom za to, že má takúto možnosť vyjadriť sa ku všetkých nepresným, nepravdivým a zavádzajúcim tvrdeniam a klamstvám, ktoré podsúvajú verejnosti.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Niet väčšej blamáže súčasnej opozície

Minister Susko do detailov rozobral dôvody na jeho odvolanie. Ako uviedol, niet väčšej blamáže súčasnej opozície, ako napadnutie novely trestných kódexov na ústavnom súde.

„Celé týždne opozícia a ich spriaznené denníčky verejnosť kŕmili tým, ako ústavný súd rozmetá novelu na kúsky a zachráni právny štát na slovensku,“ vyhlásil minister spravodlivosti s tým, že faktom je, že toľko politicky napádaná novela Trestného zákona nie je protiústavná.

„V drvivej väčšine odbornej verejnosti sa týmto rozhodnutím Ústavného súdu SR splnil sen. Trestné právo sa konečne začalo humanizovať a vracia sa k moderným štandardom európskych trestných kódexov,“ dodal minister a zdôraznil, že predmetná novela má širokú odbornú podporu.

Súčasne podotkol, že sú nepravdivé aj tvrdenia o neexistujúcej diskusii k novele a v poriadku bolo aj skrátené legislatívne konanie.

Obhajoval zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry

Ústavný súd jasne povedal, že „sme ústavu neporušili a trestné kódexy sú v poriadku,“ zdôraznil Susko a pokračoval obhajovaním zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktoré opozícia uviedla ako jeden z dôvodov na jeho odvolanie.

„Nie na základe lží, ale faktov podporených Ústavným súdom SR, Európskym súdom pre ľudské práva a dnes už aj orgánmi činnými v trestnom konaní bol predložený návrh na zrušenie ÚŠP. Čuduj sa svete, jeho zrušením nedochádza k narušeniu systému slovenskej prokuratúry ani medzinárodných záväzkov,“ uviedol Susko a zopakoval, že agendu ÚŠP prebrali iné útvary vrámci Generálnej prokuratúry SR. Opozícia tak podľa neho klamala verejnosť aj európske inštitúcie.

Vyjadril sa aj k tlačovým konferenciám

Susko sa vyjadril aj k tlačovým konferenciám za prítomnosti trestne stíhaných osôb, ktoré opozícia rovnako vidí ako dôvod na jeho odvolanie. Susko pripomenul, že obdobie rokov 2020 až 2023 bolo najtemnejším obdobím slovenskej justície od 50. rokov minulého storočia.

„Pozrime sa bližšie, kto nám tu hovorí o tlačových konferenciách s trestne stíhanými osobami. Takúto biednu argumentáciu používajú ľudia, ktorí cez koleno lámali nielen zákon o prokuratúre, ale aj kryli nezákonný postup v prípade získania bezpečnostnej previerky, len aby do jednej z najdôležitejších a najvyšších funkcii v justícii dosadili skrachovaného politika, neprokurátora a nie trestne stíhaného, ale právoplatne odsúdeného Daniela Lipšica,“ vyhlásil Susko a dodal, že tí, čo teraz hovoria o tlačovkách, sa s ním ukazovali pri každej možnej príležitosti a stretávali sa s ním aj tajne, pričom sa dohadovali na likvidácii opozície a právneho štátu.

Nastavenie plánu obnovy je celé zlé

Dôvodom na jeho odvolanie vidí opozícia aj v ohrození čerpania prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti SR. Susko sa domnieva, že niektorí z poslancov v tomto prípade ani nevedia, čo podpísali. Vina je totiž podľa neho v tom, ako si počínala bývalá ministerka Mária Kolíková (SaS), ktorá za nečerpanie týchto peňazí nesie podľa neho plnú politickú zodpovednosť.

Nastavenie plánu obnovy je jednoducho celé zlé a Kolíková sa môže snažiť premaľovať realitu a klamať koľko len chce. Je jasné, že v pláne obnovy za sebou zanechala obrovskú katastrofu a nesie za to plnú politickú zodpovednosť. Čudujem sa ostatným, že sa Kolíkovou nechali oklamať,“ vyhlásil minister s tým, že sa snaží urobiť všetko pre to, aby aspoň časť týchto peňazí na modernizáciu justície zachránil a Slovensko tak neprišlo o všetko.

Kováčik má právo na spravodlivý proces

V súvislosti s bývalým prokurátorom Dušanom Kováčikom sa vyjadril, že sa opozícia neustále oháňa jeho prepustením na slobodu.

„Avšak moje rozhodnutie na základe posúdenia a stanoviska odborníkov z Ministerstva spravodlivosti (MS) SR bolo o prerušení výkonu trestu. Žiadnym spôsobom som nezasiahol do rozhodnutia súdu, nezmenil som ho, ani nezrušil. Na to kompetencie nemám,“ zdôraznil minister a zopakoval dôvody, ktoré ho viedli k podaniu dovolania.

„Aj Dušan Kováčik má právo na spravodlivý súdny proces,“ dodal Susko a pokračoval, že je smiešne, že opozícia považuje za zásah do nezávislosti Najvyššieho súdu SR štandardnú ministerskú kontrolu, ktorú počas svojho vládnutia vykonali niekoľkokrát aj jeho predchodcovia. V tomto dôvode na jeho odvolanie tak ide podľa neho o hrubé zavádzanie.

Zrejme prídeme o milióny na obnovu súdnych budov

Minister sa vyjadril aj k zrušeniu Analytického centra MS SR. Podľa jeho slov ľudí z centra nepočúvala ani samotná exministerka Mária Kolíková, keď bola ešte vo funkcii.

„Práve preto s vysokou pravdepodobnosťou dôjdeme o milióny na obnovu súdnych budov,“ uviedol Susko a pripomenul, že analytické centrum rezortu spravodlivosti malo veľa zamestnancov s nadpriemernými platmi, ktorí robili duplicitné úlohy s ostatnými útvarmi MS SR.

„Šiestim analytikom sme ponúkli možnosť pokračovať, ale odmietli. Agenda analytického centra preto bola prerozdelená na iné sekcie,“ vysvetlil Susko.

Minister pripomenul aj dôvody zrušenia dotačnej schémy v oblasti ľudských práv. Pripomenul audit, ktorý odhalil prebiehajúce manipulácie. Upozornil aj na prepojenia opozície na mimovládne organizácie a ich obohacovanie sa zo štátnych peňazí.

Do rozpravy bolo prihlásených osem poslancov

Do rozpravy bolo písomne prihlásených 8 poslancov, za poslanecké kluby to sú Zuzana Števulová (Progresívne Slovensko), Marián Čaučík (KDH) a Tibor Gašpar (Smer-SD). K rečníckemu pultu sa postavia aj Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko), Radovan Krátky (koalícia Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia), Branislav Vančo (Progresívne Slovensko), Ondrej Dostál (SaS) a Alojz Hlina (SaS).

Pred nimi ešte stanovisko vlády priblížil minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) a vystúpil aj samotný Susko.

V pléne návrh uviedla exministerka spravodlivosti a Mária Kolíková (SaS). Povedala, že koalícia neprikladá návrhu na odvolanie ministra Suska patričný rešpekt, a to preto, že tento návrh sa prerokúva v piatok, keď je v NR SR len hŕstka poslancov.

Opozícia, ktorá vyslovenie nedôvery predložila do parlamentu, tvrdí, že minister Susko sa spreneveril justícii, rezignoval na boj proti korupcii a jeho kroky po nástupe do funkcie sú dôkazom, že ako hlava justície nestojí na strane spravodlivosti.

„Svojím konaním, a to aj za účasti trestne stíhaných osôb z prostredia vládnej strany Smer-SD, Susko ničí právny štát na Slovensku, stavia sa na stranu trestne stíhaných osôb a ruší profesionálne inštitúcie kľúčové nielen pre justíciu, ale aj pre bezpečnosť na Slovensku,“ uviedli opoziční poslanci v návrhu.

Ďalšími dôvodmi na odvolanie ministra Suska je rozsiahla zmena trestných kódexov bez diskusie, bez času na prípravu pre justičné orgány a zdôvodnená hrubými klamstvami.

Okrem toho presadil zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry na základe lží o desiatkach rozhodnutí Ústavného súdu SR, ktoré mali dokázať, že dochádza k systematickému porušovaniu ľudských práv zo strany prokuratúry.

Opozícia dodáva, že napriek jej opakovaným výzvam nebol minister Susko schopný tieto tvrdenia potvrdiť predložením konkrétnych rozhodnutí ústavného súdu verejnosti. Fakt, že tieto rozhodnutia neexistujú, potvrdil podľa opozície samotný ústavný súd.

Okrem vyššie spomenutých dôvodov sa Susko podľa opozície previnil aj tým, že ohrozil čerpanie finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti, prepustením právoplatne odsúdeného z korupcie na slobodu či zvolaním tlačových besied zameraných na útoky na sudcov, na ktorých sa zúčastnili trestne stíhané osoby.

Podľa opozície minister spravodlivosti taktiež zasiahol do nezávislosti Najvyššieho súdu SR, zrušil analytické centrum pre justíciu, šíril lži o tragických prípadoch úmrtia obvinených či zrušil dotačnú schému v oblasti ľudských práv.

Viac k témam: Minister spravodlivosti SR, Rokovanie NR SR, Vyslovenie nedôvery
Zdroj: SITA.sk – Parlament rokoval o odvolávaní Suska, opozícia podľa ministra neváha použiť najhrubšie klamstvá (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet