Libéria vydala najhľadanejšieho guinejského zločinca, bol stúpencom diktátora Moussu Dadisa Camaru

Libéria vydala najhľadanejšieho guinejského zločinca, bol stúpencom diktátora Moussu Dadisa Camaru

21.9.2024 (SITA.sk) – Najhľadanejšieho guinejského utečenca, bývalého vysokého vojenského dôstojníka odsúdeného za zločiny proti ľudskosti v súvislosti s masakrom na štadióne v roku 2009, vydali zo susednej Libérie.

Bývalý plukovník Claude Pivi bol na úteku po tom, ako v novembri minulého roka ušiel z väzenia. V utorok ho však zatkli v susednej Libérii. Potvrdil to guinejský minister spravodlivosti Yaya Kairaba Kaba.

Stúpenec bývalého diktátora

Pivi bol stúpencom bývalého diktátora Moussu Dadisa Camaru, ktorý vládol v západoafrickej krajine v rokoch 2008 až 2010. Bol v neprítomnosti odsúdený na doživotie. Armáda v tom období beztrestne terorizovala obyvateľov krajiny, denno-denne sa dopúšťala najmä v metropole Conakry zabíjania, znásilňovania a rabovania.

Vrchol to dosiahlo v septembri 2009 na opozičnom zhromaždení na športovom štadióne v Conakry, kde armáda zabila najmenej 157 ľudí, zranila ďalších tisíc a vojaci tam následne znásilnili desiatky žien.

Nekontrolovateľné zložky armády

Camara uskutočnil v roku 2008 prevrat a 28. septembra 2009 demonštranti na štadióne v Conakry protestovali proti plánom Camaru kandidovať na prezidenta, keď do nich začali strieľať vojaci. Vtedajšia junta uviedla, že údajne „nekontrolované“ zložky armády znásilňovali a zabíjali.

Podľa správy Human Rights Watch však boli na štadióne najbližší spolupracovníci Camaru a tí nespravili nič, aby zastavili masaker. Mnohé z obetí na štadióne boli zastrelené, rozdrvené alebo dobodané nožom či ubité na smrť, zatiaľ čo niektoré ženy boli vytiahnuté z úkrytov a skupinovo znásilňované uniformovanými mužmi počas niekoľkých dní, uviedli svedkovia.

Viac k témam: hľadané osoby, Utečenec, Zločiny proti ľudskosti
Zdroj: SITA.sk – Libéria vydala najhľadanejšieho guinejského zločinca, bol stúpencom diktátora Moussu Dadisa Camaru © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet