Ukrajina je spokojná s výbuchmi na Kryme, Rusko hovorí o sabotáži (video)

Ukrajina je spokojná s výbuchmi na Kryme, Rusko hovorí o sabotáži (video)

16.8.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 16. augusta 17:42

Ukrajina je „spokojná“ s výbuchmi na Kryme, ale nehlási sa k zodpovednosti za ne. Ako referuje spravodajský web BBC, povedal to hovorca velenia ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat.

Ten poznamenal, že za útoky môže Rusko a dodal, že na vine je zlyhanie ruských síl pri „dodržiavaní protipožiarnych opatrení“.

Rusko hovorí o sabotáži

Ruské ministerstvo obrany skôr uviedlo, že utorňajší výbuch na vojenskej základni vyvolal požiar a neskôr vyhlásilo, že to bola „sabotáž“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

„Nepriateľ nedodržiava protipožiarne opatrenia, a preto má tie problémy, ale, samozrejme, sme spokojní s tým, že Džankoj (miesto na Kryme, pri ktorom nastali výbuchy, pozn.) bol jedným z miest, kde nepriateľ držal svoje helikoptéry a ďalšie vybavenie,“ povedal Ihnat.

Oblaky čierneho dymu

O výbuchoch s odvolaním sa na ruský Kommersant a bulharského investigatívneho novinára Christa Grozeva na Twitteri informoval aj web Ukrajinská pravda  Podľa miestnych obyvateľov sa z vojenskej leteckej základne v dedine Hvardijske neďaleko Simferopoľa valili oblaky čierneho dymu.

#Crimea is on ?. Again!
This time in #Dzhankoyhttps://t.co/e8MQnQFVQ5— Skauskas???? (@skauskas) August 16, 2022

Grozev, ktorý patrí do medzinárodnej investigatívnej skupiny Bellingcat, uviedol, že na leteckej základni bolo 12 lietadiel Su-24 a 12 lietadiel Su-25. Letisko bolo súčasťou ruského námorníctva.

Crimea, Dzhankoy

Explosions at the ammunition depot – media in the occupied Crimea pic.twitter.com/6zowH6H6Nw— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 16, 2022

Ešte počas rána bolo z oblasti okolo mesta Džankoj počuť explózie. Ako referuje web Ukrajinská pravda, údajne vybuchol muničný sklad v dedine Majskoje. Ruskí okupanti po výbuchoch začali evakuovať ľudí, k 10:00 miestneho času poslali do bezpečia približne dvetisíc obyvateľov. Ku Krymskému mostu v Kerčskom prielive údajne smerujú tisícky občanov Ruska.

Poškodené železničné trate

„Z Melitopoľa vedie jediný pozemný koridor na Krym. Keď nebude Melitopoľ, nebude Krym! Pri Džankoji sa začala evakuácia obyvateľstva po tom, ako tam vybuchla munícia. Nikto sa nestihne skryť. A čoskoro nebude kam ustúpiť,“ odkázal Rusom legitímny starosta okupovaného Melitopoľa Ivan Fedorov, ktorý sa z bezpečnostných dôvodov nenachádza v meste.

Tamojší Ruskom dosadený gubernátor Sergej Aksionov uviedol, že v meste Vladislavovka, ktoré sa nachádza asi 90 kilometrov od miesta explózií, zastavili všetky vlaky. Poznamenal, že cestujúci budú môcť pokračovať v ceste náhradnou autobusovou dopravou. Podľa ruských médií boli poškodené aj železničné trate prechádzajúce cez Majske.

Ešte ráno miestni predstavitelia informovali, že požiar v muničnom sklade na Kryme si vyžiadal dvoch zranených. Požiar a výbuchy otriasli v utorok skoro ráno áj dedinou Majskoje, uvádzali ruské médiá.

Podľa ruského ministerstva obrany vypukol požiar v „dočasnom sklade munície jednej z vojenských jednotiek“ a „v dôsledku požiaru skladovaná munícia explodovala“. Príčina požiaru nebola ihneď jasná. Ruskom vymenovaný krymský gubernátor Sergej Aksjonov oznámil, že dvaja ľudia utrpeli zranenia a obyvateľov evakuovali z oblasti, keďže explózie munície pokračovali.

Polostrov Krym má pre obe strany obrovský strategický a symbolický význam. Požiadavka Kremľa, aby Ukrajina uznala Krym ako súčasť Ruska, bola jednou z jeho kľúčových podmienok na ukončenie bojov, zatiaľ čo Ukrajina sa zaviazala vyhnať Rusov z polostrova a všetkých ostatných okupovaných území.

Viac k témam: Explózia, Krym, Muničný sklad, Požiar, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajina je spokojná s výbuchmi na Kryme, Rusko hovorí o sabotáži (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet