Maďarsko nebude vetovať pomoc NATO Ukrajine, podľa Orbána však neposkytne žiadne prostriedky ani personál

Maďarsko nebude vetovať pomoc NATO Ukrajine, podľa Orbána však neposkytne žiadne prostriedky ani personál

12.6.2024 (SITA.sk) – Maďarsko súhlasilo, že nebude brániť Severoatlantickej aliancii v poskytovaní podpory Ukrajine, ale neposkytne žiadny personál ani finančné prostriedky na pomoc vojnou zmietanej krajine. Uviedol to v stredu generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy Jens Stoltenberg.

Nový systém poskytovania pomoci

Očakáva sa, že americký prezident Joe Biden a jeho partneri z NATO sa na budúci mesiac na samite vo Washingtone dohodnú na novom systéme poskytovania predvídateľnejšej a dlhodobejšej bezpečnostnej pomoci a vojenského výcviku ukrajinským ozbrojeným silám.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Maďarsko sa na tomto úsilí NATO nezúčastní a ja tento postoj akceptujem,“ povedal Stoltenberg novinárom v Budapešti po rokovaní s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Stoltenberg uviedol, že sa s Orbánom „dohodli na modalitách neúčasti Maďarska na podpore Ukrajiny zo strany NATO“. Najvyšší civilný predstaviteľ NATO však bližšie nešpecifikoval, ako to bude fungovať.

Maďarsko nebude brániť úsiliu NATO

Na týchto aktivitách sa nebude podieľať žiadny maďarský personál a nebudú sa používať žiadne maďarské finančné prostriedky,“ povedal Stoltenberg.

Dodal, že Orbán ho zároveň ubezpečil, že Maďarsko nebude brániť tomuto úsiliu a umožní ostatným spojencom v ňom napredovať. Potvrdil tiež, že Maďarsko bude naďalej v plnej miere plniť svoje záväzky v rámci Severoatlantickej aliancie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Viac k témam: Americký prezident, Generálny tajomník NATO, Maďarský premiér, rusko-ukrajinský konflikt, Vstup Ukrajiny do NATO
Zdroj: SITA.sk – Maďarsko nebude vetovať pomoc NATO Ukrajine, podľa Orbána však neposkytne žiadne prostriedky ani personál © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet