Vranov nad Topľou vyhlásil mimoriadnu situáciu, silná búrka strhla strechy a polámala stromy (video+foto)

Vranov nad Topľou vyhlásil mimoriadnu situáciu, silná búrka strhla strechy a polámala stromy (video+foto)

16.7.2024 (SITA.sk) –

aktualizované 16. júla 2024, 16:46

Takmer 60 profesionálnych a dobrovoľných hasičov v stredu bojovalo s následkami vyčíňania počasia, ktoré spôsobilo materiálne škody v troch okresoch Prešovského kraja.

Ako agentúru SITA informovala operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, do 16:00 na území kraja zasahovalo celkovo 20 hasičov so siedmimi kusmi techniky. Bolo to prevažne v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné a Snina.

Profesionálnym hasičom pomáhalo aj 37 dobrovoľných hasičov s desiatimi kusmi techniky. „Zásahy vykonávali prevažne pri strhnutých strechách rodinných domov a popadaných stromoch,“ skonštatovala operačná dôstojníčka.

Vyhlásili mimoriadnu situáciu

Najhoršia situácia podľa nej bola v meste Vranov nad Topľou, kde silná búrka sprevádzaná veternou smršťou strhla z domov viacero striech na Sídlisku Dubník. Niektoré stromy poškodili autá.

>>> Výstrahy vydané na utorok 16. júla

V súvislosti s poveternostnou situáciou bola v meste vyhlásená mimoriadna situácia. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa mesta Eva Fedorňáková, primátor mesta Ján Ragan ju na poludnie vyhlásil z dôvodu prívalového dažďa a veternej smršte, ktorá sa prehnala mestom.

„Zhruba 10 až 15 minút trvajúca veterná smršť a prívalový dážď napáchal škody na majetku občanov v severnej časti mesta a mestskej časti Čemerné, niektorým obyvateľom strhol a poškodil strechu,“ uviedla Fedorňáková.

Vietor poškodil strechy

Vietor mal podľa nej poškodiť predbežne minimálne štyri strechy, z ktorých strhol buď časť krytiny alebo poškodil celé zastrešenie domu.

„Na Sídlisku II boli prevrátené viaceré stromy a polámané konáre. Mesto na svojom majetku zatiaľ žiadne škody nezaznamenalo,“ dodala hovorkyňa mesta s tým, že naďalej prebiehajú záchranné práce.

Cesty sú momentálne prejazdné

Ako neskôr doplnila prešovská krajská polícia na sociálnej sieti, po silnej búrke, ktorá zanechala rozsiahle škody na majetku, doposiaľ evidujú v meste šesť poškodených striech na domoch, viacero popadaných stromov a tri poškodené motorové vozidlá.

„Doposiaľ neevidujeme následky na živote a zdraví,“ skonštatovala polícia s tým, že búrka si vyžiadala nasadenie viacerých zložiek. Prejazdnosť ciest je momentálne zabezpečená. „Na odstraňovaní následkov búrky sa intenzívne pracuje,“ dodala polícia.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Pokračujú záchranné práce

„Okrem Vranova bola strhnutá strecha aj v obci Majerovce. Medzi obcami Nižný Hrabovec a Strážske sme mali viacero popadaných stromov. V obci Sačurov spadnuté stromy na elektrické vedenie,“ uviedla k situácii v okrese Vranov nad Topľou operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

V okrese Humenné zaznamenali hasiči spadnuté stromy na ceste z Humenného v smere na Brekov, ako aj vo viacerých ďalších oblastiach okresu. Strhnutá strecha z rodinného domu a spadnutý strom cez cestu bola aj v obci Veľopolie. Viacero spadnutých stromov mali hasiči hlásených aj z okresu Snina.

„V súčasnosti by už mala byť situácia stabilizovaná. Pokračujú záchranné práce a odstraňovanie prekážok, a to prevažne vo Vranov nad Topľou, kde bola situácia najhoršia,“ dodala operačná dôstojníčka.

Viac k témam: Burky, Búrky na Slovensku, Hasiči, hovorkyňa mesta, Mimoriadna situácia, Počasie, Popadané stromy, PSK Prešovský samosprávny kraj, Silné búrky
Zdroj: SITA.sk – Vranov nad Topľou vyhlásil mimoriadnu situáciu, silná búrka strhla strechy a polámala stromy (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet