Meteorológovia vydali najvyššie výstrahy, hrozia silné búrky a povodne

Meteorológovia vydali najvyššie výstrahy, hrozia silné búrky a povodne

17.7.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 17. júla, 18:48

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) aktualizoval výstrahy pred horúčavami, búrkami aj možnými záplavami. Vo Zvolene a okolí silná búrka, počas ktorej padali aj päťcentimetrové krúpy, za sebou zanechala zaplavené ulice a tiež popadané stromy.

Kým ráno ešte boli vydané iba výstrahy prvého stupňa pred búrkami, SHMÚ vo svojej aktualizácii  označil oranžovou farbou okresy Krupina, Lučenec, Zvolen a Veľký Krtíš.

Štyri okresy sú oranžové

V štyroch okresoch tak treba stále očakávať búrky spojené so silným lejakom s intenzitou 30 až 50 mm v priebehu 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Varovanie prvého stupňa platí pre okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom, Považská Bystrica, Prievidza, Gelnica, Košice mesto a okolie, Michalovce, Rožňava, Sobrance, Trebišov, Levice, Bardejov, Humenné, Medzilaborce, Prešov, Sabinov, Snina, Stropkov, Svidník, Vranov nad Topľou, Bytča, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Čadca a Žilina.

Tretí stupeň pred povodňami

V súvilosti s očakávaným prívalovým dažďom, ktoré spôsobia búrky, meteorológovia vydali aj hydrologické výstrahy. Tretí stupeň platí pre Banskú Štiavnicu a Krupinu, kde môže intenzívny dážď vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie najmä malých tokov.

Druhý stupeň platí pre okresy Zvolen, Detva a Banská Bystrica a najnižší stupeň je vydaný pre Bytču, Žilinu – Rajčanku, Brezno, Veľký Krtíš a Levice východ.

Viac k témam: Búrky na Slovensku, Horúčavy, Počasie, Predpoveď počasia, Silné búrky
Zdroj: SITA.sk – Meteorológovia vydali najvyššie výstrahy, hrozia silné búrky a povodne © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet