Obrovskej obilnej sýpke v bejrútskom prístave hrozí zrútenie

Obrovskej obilnej sýpke v bejrútskom prístave hrozí zrútenie

14.7.2022 (Webnoviny.sk) – Obrovskej obilnej sýpke v prístave libanonskej metropoly Bejrút, ktorú pred dvomi rokmi zasiahla mohutná explózia, hrozí zrútenie v dôsledku minulotýždňového požiaru. Povedal to odchádzajúci minister hospodárstva Amin Salam. Z útrob stavby stále stúpajú kúdoly dymu a počuť odtiaľ praskajúce plamene.

Predvlani 4. augusta otriasla Bejrútom mohutná explózia, keď v tamojšom prístave vybuchlo 2 750 ton dusičnanu amónneho, vysoko výbušného materiálu používaného v hnojivách, ktorý bol roky nesprávne skladovaný v obrovských silách. Vysoká konštrukcia napriek intenzite výbuchu odolala a ochránila západnú časť mesta pred tlakovou vlnou.

Podľa oficiálnych záznamov si toto nešťastie vyžiadalo najmenej 216 ľudských životov a viac ako šesťtisíc ľudí utrpelo zranenia. Výbuch spôsobený pravdepodobne neďalekým požiarom pocítili v niekoľkých častiach mesta a v okruhu niekoľkých kilometrov spôsobil rozsiahle škody. Tie vyčíslili na 10 až 15 miliárd dolárov.

Niekoľko stoviek tisíc obyvateľov prišlo v priebehu niekoľkých sekúnd o strechu nad hlavou. Mohutnú explóziu pocítili až na Cypre vzdialenom 150 kilometrov.

Viac k témam: Explózia, Požiar
Zdroj: Webnoviny.sk – Obrovskej obilnej sýpke v bejrútskom prístave hrozí zrútenie © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet