Pri pobreží Líbye sa utopilo viac ako 60 migrantov, ktorí sa snažili dostať do Európy

Pri pobreží Líbye sa utopilo viac ako 60 migrantov, ktorí sa snažili dostať do Európy

17.12.2023 (SITA.sk) – Pri pobreží Líbye sa prevrátila loď s desiatkami migrantov smerujúcich do Európy, pričom zahynulo viac ako 60 ľudí vrátane žien a detí. Informovala o tom Agentúra OSN pre migráciu (IOM).

Kľúčová trasa

Sobotňajšie stroskotanie lode bolo najnovšou tragédiou v tejto časti Stredozemného mora, ktorá je kľúčovou trasou pre migrantov hľadajúcich lepší život v Európe a kde podľa úradov zahynuli tisíce ľudí.

IOM vo svojom vyhlásení uviedla, že loď prevážala 86 migrantov, keď ju zasiahli silné vlny pri meste Zuwara na západnom pobreží Líbye, a že 61 migrantov sa utopilo, pričom citovala preživších „dramatického stroskotania“.

Najnebezpečnejšia migračná trasa

„Centrálna časť Stredozemného mora je naďalej jednou z najnebezpečnejších migračných trás na svete,“ napísala agentúra na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

Líbya sa v ostatných rokoch stala dominantným tranzitným bodom pre migrantov utekajúcich pred vojnou a chudobou v Afrike a na Blízkom východe.

Táto severoafrická krajina sa ponorila do chaosu po povstaní podporovanom NATO, ktoré v roku 2011 zvrhlo a zabilo dlhoročného autokrata Muammara Kaddáfího.

Viac k témam: Migranti
Zdroj: SITA.sk – Pri pobreží Líbye sa utopilo viac ako 60 migrantov, ktorí sa snažili dostať do Európy © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet