Ruskí trestanci vyslaní do vojny na Ukrajine sa po návrate dopúšťajú násilných zločinov. Páchajú ich na ženách, dievčatách aj deťoch

Ruskí trestanci vyslaní do vojny na Ukrajine sa po návrate dopúšťajú násilných zločinov. Páchajú ich na ženách, dievčatách aj deťoch

24.9.2024 (SITA.sk) – Odborníčka na ľudské práva podporovaná Organizáciou Spojených národov (OSN) v pondelok odsúdila násilie v Rusku páchané bývalými odsúdenými, ktorých tresty boli preklasifikované, aby mohli bojovať na Ukrajine a ktorí po návrate domov páchajú zločiny vrátane znásilnení a vrážd.

Podľa bulharskej novinárky Mariany Kacarovovej, ktorá na základe mandátu od Rady pre ľudské práva podporovanej OSN monitoruje práva v Rusku, uviedla, že návrat bývalých zločincov, ktorým boli vymazané ich trestné záznamy, prispieva k ďalšiemu násiliu v Rusku.

Nové násilné trestné činy

Kacarovová v rozhovore s novinármi uviedla, že do vojny na Ukrajine bolo naverbovaných odhadom 170-tisíc delikventov, ktorí boli odsúdení za násilné zločiny.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Mnohí z nich, ktorí sa vracajú – a toto je novovznikajúci trend – páchajú nové násilné trestné činy na ženách, dievčatách, deťoch, vrátane sexuálneho násilia a zabíjania,“ povedala Kacarovová v Ženeve, kde sa konalo jesenné zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva.

Násilie páchané na ženách v Rusku, ktoré je už beztak na veľmi vysokej úrovni, sa ešte viac zvýšilo. Každý rok zomierajú tisíce žien v dôsledku domáceho násilia. V Rusku neexistuje zákon, ktorý by jednoznačne kriminalizoval domáce násilie alebo rodovo podmienené násilie,“ skonštatovala Kacarovová.

Doplnenie jednotiek

Ruská vojna na Ukrajine trvá už tretí rok a Kremeľ vynaložil veľké úsilie, aby doplnil svoje jednotky. V roku 2022 úrady čiastočne zmobilizovali približne 300-tisíc mužov a ľudskoprávne skupiny a médiá tiež informovali o snahe získať väzňov, ktorí si odpykávajú trest odňatia slobody vo väzniciach v celej krajine.

Pôvodne nábor vykonávala žoldnierska Wagnerova skupina, ale potom naň podľa aktivistov a médií začalo dohliadať ruské ministerstvo obrany.

Ruský parlament v marci schválil zákon, ktorý umožňuje úradom prepustiť odsúdených zločincov z väzníc, pod podmienkou, ak sa prihlásia do armády a podpíšu zmluvu s ministerstvom obrany.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v septembri 2024 (fotografie)

Viac k témam: Ruská armáda, ruské ministerstvo obrany, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Ruskí trestanci vyslaní do vojny na Ukrajine sa po návrate dopúšťajú násilných zločinov. Páchajú ich na ženách, dievčatách aj deťoch © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet