Rusko neplánuje obnoviť činnosť Záporožskej jadrovej elektrárne, podľa Grossiho si Moskva uvedomuje potenciálne nebezpečenstvo

Rusko neplánuje obnoviť činnosť Záporožskej jadrovej elektrárne, podľa Grossiho si Moskva uvedomuje potenciálne nebezpečenstvo

3.6.2024 (SITA.sk) – Rusko má podobný postoj k obnoveniu činnosti Záporožskej jadrovej elektrárne, nad ktorou prevzalo kontrolu v začiatkoch vojny na Ukrajine, ako medzinárodní pozorovatelia, a teda, že je to momentálne nepraktické a potenciálne nebezpečné.

Moskva chce elektráreň používať

V pondelok to skonštatoval generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi, ktorý sa to podľa svojich slov dozvedel minulý týždeň na stretnutí s generálnym riaditeľom ruskej štátnej spoločnosti pre jadrovú energiu Rosatom Alexejom Lichačevom v Kaliningrade.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Grossi novinárom na zasadnutí Rady guvernérov MAAE, ktorú tvorí 35 krajín, vo Viedni povedal, že Rusko neplánuje odstaviť elektráreň. Moskva má podľa neho v úmysle elektráreň používať, ale tiež si uvedomuje, „že v tejto chvíli by to nebolo praktické a mohlo by to dokonca byť nebezpečné“.

Rovnaká vlnová dĺžka

Cieľom diskusií s ruskými predstaviteľmi z konca mája bolo podľa Grossiho „uistiť sa, že sme na rovnakej vlnovej dĺžke“ a že výsledok nemožno charakterizovať ako „formálnu dohodu“.

Záporožská jadrová elektráreň na juhovýchode Ukrajiny je najväčšia svojho druhu v Európe. Jej šesť reaktorov je už niekoľko mesiacov odstavených, stále však potrebuje energiu a kvalifikovaný personál na prevádzku kľúčových systémov na chladenie reaktorov a bazénov s vyhoreným palivom.

Vzájomné ostreľovanie

Rusko a Ukrajina sa opakovane vzájomne obviňujú z ostreľovania v jej okolí. MAAE zas opakovane vyjadruje obavy z možnej jadrovej katastrofy v elektrárni.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Grossi uviedol, že hlavným nebezpečenstvom opätovného spustenia jadrovej elektrárne sú pokračujúce vojenské operácie v regióne a neistá povaha externého zásobovania energiou, keď podľa neho naďalej dochádza k „osciláciám alebo dokonca výpadkom prúdu“.

Na bezpečné reštartovanie jadrovej elektrárne je podľa šéfa MAAE potrebné, aby nedošlo k „žiadnemu bombardovaniu ani žiadnej aktivite tohto typu“ a musí existovať stabilné externé napájanie spolu s niekoľkými ďalšími bezpečnostnými posudkami.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine, Záporožská jadrová elektráreň
Zdroj: SITA.sk – Rusko neplánuje obnoviť činnosť Záporožskej jadrovej elektrárne, podľa Grossiho si Moskva uvedomuje potenciálne nebezpečenstvo © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet