Šéf americkej diplomacie Blinken telefonoval s Lavrovom, riešili výmenu Grinerovej za ruského obchodníka so zbraňami

Šéf americkej diplomacie Blinken telefonoval s Lavrovom, riešili výmenu Grinerovej za ruského obchodníka so zbraňami

29.7.2022 (Webnoviny.sk) – Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v piatok rozprával so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Ako referuje spravodajský web CNN, Blinken o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii. Povedal, že to bol „úprimný a priamy rozhovor“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Blinken a Lavrov absolvovali prvý vzájomný rozhovor od vypuknutia vojny na Ukrajine. „Naliehal som na Kremeľ, aby prijal zásadný návrh, ktorý sme predložili, týkajúci sa prepustenia Paula Whelana a Brittney Grinerovej,“ povedal Blinken. Tento návrh zahŕňa prepustenie odsúdeného ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta.

Blinken povedal, že hovoril aj o očakávaní, že dohoda, ktorá umožní ukrajinskému obiliu bezpečne prechádzať cez Čierne more, vstúpi do platnosti.

„Pozeráme sa na to, aby sme sa čo najskôr pohli vpred,“ povedal Blinken. Zdôraznil tiež, že „svet neuzná anexie“ a „uloží Rusku dodatočné značné útraty, ak bude pokračovať vo svojich plánoch“.

Viac k témam: Blokáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéf americkej diplomacie Blinken telefonoval s Lavrovom, riešili výmenu Grinerovej za ruského obchodníka so zbraňami © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet