V odhodlaní Európy sa tvoria trhliny, vojna na Ukrajine sa vlečie

V odhodlaní Európy sa tvoria trhliny, vojna na Ukrajine sa vlečie

Západ, stredná Európa a Rusko sú unavené z tejto vojny a jej nákladov, píše Jerzy Surdykowski v poľskom denníku Rzeczpospolita

 

Bolo nevyhnutné, aby sa to nakoniec stalo. Obrovské množstvo dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú utečencom, sa začína zmenšovať, najmä v porovnaní so začiatkom vojny, pričom mnohí dobrí ľudia sú unavení z tých, ktorých si vzali do svojich domovov.

Rusko je unavené, pretože o pár dní malo byť po všetkom, a teraz si musí starostlivo nárokovať územie ťažkým delostrelectvom, takže chlebový kôš Európy nie je nič iné ako spálená zem.

Západ je však tiež unavený, pretože účinky sankcií uvalených na Rusko sa prejavujú doma.

Ukrajinský prezident Zelenskyj, ktorý sa k nim obracia prostredníctvom videa, čoraz viac začína dráždiť Západ; mnohí tam majú pocit, že namiesto toho, aby požadoval ťažšie zbrane, by mal upokojiť Moskvu dosiahnutím dohody o území.

Teraz, keď boli urobené všetky rituálne gestá o obrane demokracie a územnej celistvosti, túžia po návrate k obchodu s Ruskom. Kľúčové štáty EÚ, ako sú Nemecko a Francúzsko, ťahajú nohy za zásobovanie Ukrajiny zbraňami, zatiaľ čo ruské delostrelectvo ničí Donbas a generáli vo výslužbe a civilní experti vyzdvihujú obrovské ruské rezervy, čo by malo viesť k víťazstvu vo vojne.

Títo odborníci nepochybne čítali Arnolda Toynbeeho, ale zabudli na jeho dojímavé učenie. Pravdepodobne nečítali veľa literatúry od Strednej a Východnej Európy.

Ak by to urobili, pochopili by, že to nie je vojna medzi Putinom a Ukrajinou, ale konflikt medzi Euráziou a Európou. Demokracia je cisárskej ruskej duši cudzia a zdá sa pomalá a neúčinná v porovnaní s tyraniou.

Tiež by si uvedomili, že víťazstvo Putina odsúdi náš svet na smrť.

0Shares
Správy Svet