Súcitíme s nevinnými civilistami postihnutými súčasnou eskaláciou. Ministerstvo zahraničných vecí ostro odsúdilo útoky Iránu na Izrael

Súcitíme s nevinnými civilistami postihnutými súčasnou eskaláciou. Ministerstvo zahraničných vecí ostro odsúdilo útoky Iránu na Izrael

14.4.2024 (SITA.sk) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR ostro odsúdilo útoky Iránu na Izrael. Ministerstvo na sociálnej sieti upozornilo, že útoky zvyšujú napätie a riziko širšieho konfliktu v regióne.

„Pevne veríme v potrebu obnovy dialógu a diplomacie,“ uviedlo ďalej MZVEZ. Zároveň vyzvalo všetky strany na zdržanlivosť a návrat k hľadaniu mierových riešení pre Blízky východ.

„Súcitíme s nevinnými civilistami postihnutými súčasnou eskaláciou,“ uzavrel rezort diplomacie.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael 170 dronmi, viac ako 30 raketami s plochou dráhou letu a viac ako 120 balistickými raketami, ale 99 percent z nich protivzdušná obrana zlikvidovala. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari tento výsledok označil za „veľmi významný strategický úspech“.

Na izraelské územie doletelo niekoľko balistických rakiet a spôsobili menšie škody na leteckej základni. V súvislosti s útokom sa v nedeľu večer zíde Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) na mimoriadnom zasadaní.

Ako informuje portál BBC, oznámila to predsedníčka BR OSN Vanessa Frazierová. O zasadnutie požiadal Izrael.

Viac k témam: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk – Súcitíme s nevinnými civilistami postihnutými súčasnou eskaláciou. Ministerstvo zahraničných vecí ostro odsúdilo útoky Iránu na Izrael © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet