V Slovinsku zvíťazili konzervatívci, najviac hlasov získala opozičná Slovinská demokratická strana

V Slovinsku zvíťazili konzervatívci, najviac hlasov získala opozičná Slovinská demokratická strana

10.6.2024 (SITA.sk) – Väčšinu hlasov vo voľbách do Európskeho parlamentu v Slovinsku získala pravicová opozičná Slovinská demokratická strana (SDS). Vládnuca liberálna strana Hnutie Sloboda premiéra Roberta Goloba obsadila druhú pozíciu.

Za SDS hlasovalo 30,8 percenta zúčastnených voličov, čo znamená, že v europarlamente obsadí štyri z deviatich slovinských kresiel. Hnutie Sloboda získalo 22,1 percenta hlasov, čiže dva mandáty. Zvyšné tri mandáty dostali menšie strany.

Líder Slovinskej demokratickej strany Janez Janša, ktorý je v oblasti protiimigrantskej politiky rozhodným spojencom maďarského premiéra Viktora Orbána, vyzval vládnu koalíciu, aby rozpustila parlament a vyhlásila predčasné voľby. Predseda vlády však uviedol, že je s volebnými výsledkami spokojný, pričom konštatoval, že stredoľavicové strany v Slovinsku celkovo dostali viac hlasov ako pravicové.

Viac o téme: Voľby do Európskeho parlamentu 2024

>>> Online (minúta po minúte): Eurovoľby 2024 na Slovensku

Viac k témam: Maďarský premiér, Slovinský premiér, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – V Slovinsku zvíťazili konzervatívci, najviac hlasov získala opozičná Slovinská demokratická strana © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet