Utajovaný rozhovor pre ČT v Kyjeve: Nenávidíme okupantov, ktorí zabíjajú ľudí, povedal Zelenskyj

Utajovaný rozhovor pre ČT v Kyjeve: Nenávidíme okupantov, ktorí zabíjajú ľudí, povedal Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vymedzil voči ruským okupantom a agresorom, vyzval však v rozhovore pre Českú televíziu na rokovanie a snahu nájsť kompromis. Ukrajina sa však nechce vzdať Donbasu, za uzavretú nepovažuje ani otázku Krymu, odkázal. Reportér ČT Michal Kubal priznal, že rozhovor vznikal za mimoriadnych bezpečnostných opatrení, štáby museli okrem iného komunikovať na šifrovaných platformách.

„Ako sa cítim? Normálne. Myslím si, že nie som chorý, som úplne zdravý človek, úplne presne chápem, čo sa deje, a celkom pokojne sa rozhodujem. Myslím si, že je to pre nás veľmi dôležité. Naši vojaci ukázali svoju vytrvalosť, svoju silu. Tam je tiež vyváženosť dôležitá. Na jednej strane sila a na druhej strane ukázať svoj vzťah k nepriateľovi. My o tom hovoríme, čo sa týka ľudskosti (…) My dokonca aj bojujeme civilizovane,“ uviedol pre ČT Zelenskyj.

 Zelenskyj:  My nikoho nemučíme 

Rusi sú podľa neho agresori, okupanti, ktorí zle zaobchádza aj s ukrajinskými zajatcami. „Videli sme, ako s nimi zaobchádzajú čečenskí ozbrojenci, videli sme, aký majú vzťah k našim zajatcom,“ vytkol Rusom a ich spojencom Zelenskyj. „Pre mňa je veľmi dôležité, aby sme si uvedomovali, že obhajujeme našu vlasť, ale my nikoho nemučíme,“ obhajoval ukrajinské postupy počas vojny, ktorú začal inváziou ruský sused.

Zelenskyj pripomenul, že napríklad mesto Volnovacha prestalo existovať. „Niektoré naše mestá takmer prestali existovať. Skutočne používajú rakety s plochou dráhou letu, vystreľovali ich z rôznych krajín. Ruska, Bieloruska (…). Nepamätám si všetky podrobnosti, ktorú zbraň používali a kde, pretože sa to deje každý deň. Každý deň používajú zakázané zbrane a konvencie to zakazujú tieto zbrane a rakety,“ obvinil Rusko.

Nejde však podľa neho „len“ o vojakov. „Dnes to ukazujeme celému svetu, čo sa deje s obyčajnými civilistami, nie s vojakmi. Blokujú celé mestá, berú im jedlo, vodu. Dokonca aj v mestách, ktoré neutrpeli bombardovanie, okupanti z vlastnej vôli vypli potrebné dodávky prúdu,“ posťažoval sa Zelenskyj. Píše portál Stcity.sk

Každý deň preberajú v Kyjeve straty, koľko ľudí zahynulo, koľko detí zomrelo, koľko ľudí zostalo pod závalmi… „Ja sa vždy snažím postaviť na mieste tých ľudí, ktorí sedia niekde v pivnici v Mariupole, a preto to chcem vedieť podrobne, aby mi bolo rovnako bolestivo ako tým ľuďom, aj keď to nie je úplne možné, pretože do mňa sa nestrieľa,“ poznamenal Zelenskyj. „Pre nás nie je možné stratiť suverenitu, keď už zahynuli tisíce ľudí,“ odkázal.

0Shares
Správy Svet