Zelenský odkazuje NATO, že Rusko chce diktovať budúci svetový poriadok

Zelenský odkazuje NATO, že Rusko chce diktovať budúci svetový poriadok

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal vedúcim predstaviteľom NATO, že prebiehajúci konflikt je „vojnou o právo diktovať podmienky v Európe – o to, aký bude budúci svetový poriadok“.

Vo virtuálnom prejave na summite západnej obrannej aliancie v Madride Zelenskyj uviedol, že „preto je absolútne nevyhnutné podporiť Ukrajinu, a to aj teraz, zbraňami, financiami a politickými sankciami proti Rusku, ktoré zastavia jeho schopnosť platiť za vojnu“.

Moskva vníma vstup Švédska a Fínska do NATO negatívne

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov uviedol, že Rusko vníma plány Švédska a Fínska na vstup do NATO „negatívne“, informovala agentúra Interfax.

Ruská štátna tlačová agentúra RIA tiež citovala Rjabkova, podľa ktorého je rozširovanie NATO „destabilizujúce“ a neprispieva k bezpečnosti členov aliancie.

Podľa šéfa NATO čelí aliancia najväčšej výzve od druhej svetovej vojny

Generálny tajomník Jens Stoltenberg vyhlásil, že NATO sa v Madride zišlo „uprostred najvážnejšej bezpečnostnej krízy od druhej svetovej vojny“.

Vojna na Ukrajine už vyvolala eskaláciu síl NATO vo východnej Európe a očakáva sa, že sa spojenci dohodnú na takmer osemnásobnom navýšení síl rýchlej reakcie, a to zo 40 000 na 300 000 vojakov do budúceho roka.

0Shares
Správy Svet