Zelenskyj: Ukrajina neodovzdá východné územie Rusku, aby ukončila vojnu

Zelenskyj: Ukrajina neodovzdá východné územie Rusku, aby ukončila vojnu

Ukrajinský prezident cez víkend vyhlásil, že jeho krajina neprenechá územie v regióne Donbas, ktorý je v súčasnosti okupovaný ruskými silami, Moskve v snahe dosiahnuť mierovú dohodu.

Volodymyr Zelenskyj v piatok v rozhovore s Jakeom Tapperom zo CNN v Kyjeve povedal, že takýto návrh ponecháva otvorenú možnosť, že Rusko využije toto územie na začatie ďalšieho útoku zameraného na dobytie hlavného mesta.

„Chápeme, že skutočnosť, že sme s nimi bojovali a oni odišli, a oni utekali z Kyjeva… zo severu, z Černnihivu a z tohto smeru… to neznamená, že ak budú schopní obsadiť Donbas, nedostanú sa ďalej smerom k Kyjevu,“ povedal.

Britský líder hovoril aj o pokračujúcom partnerstve medzi ním a prezidentom Joeom Bidenom, ktorého hlavný tlačový poradca sa minulý týždeň opýtal, či má v pláne navštíviť Ukrajinu a ak nie, či bude namiesto neho vyslaný najvyšší zástupca. Biden zatiaľ neoznámil žiadne plány na cestu do krajiny, na rozdiel od britského premiéra Borisa Johnsona, a nie je jasné, či sa na cestu zúčastní aj prominentný americký predstaviteľ.

Zelenskyj vo svojom rozhovore, ktorý bol zaznamenaný v piatok, vyzval na to isté a povedal, že očakáva, že Biden skutočne oznámi plány na návštevu.

„Chcete, aby sem prišiel prezident Biden?“ spýtal sa Tapper. Informuje portál Independent.

Pán Zelesnky povedal, že áno, a na otázku, či sa tieto plány pripravujú, odpovedal: „Myslím, že bude.“

Ruská vláda a britskí predstavitelia sa v priebehu týždňov stretli, aby diskutovali o možnej mierovej dohode, ale žiadne takéto prímerie sa nezdá byť blízko, pretože obe strany pokračujú v boji o územie na východe Ukrajiny, zatiaľ čo ruské sily sa sťahujú z oblastí v blízkosti hlavného mesta.

0Shares
Správy Svet