Policajná inšpekcia obvinila bývalých vyšetrovateľov NAKA a prokurátora ÚŠP zo zneužívania právomoci

Policajná inšpekcia obvinila bývalých vyšetrovateľov NAKA a prokurátora ÚŠP zo zneužívania právomoci

30.7.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 30. júla, 15:35

Policajná inšpekcia obvinila bývalých vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a bývalého prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Informoval o tom Úrad inšpekčnej služby.

Ako úrad spresnil, obvinili štyri osoby z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva.

Hrozí im až 12 rokov

Tri osoby, P.Ď., J.Č., a Ľ.D., sú obvinené v súvislosti s ich výkonom funkcie vyšetrovateľov NAKA Prezídia Policajného zboru a jedna osoba M.Š. v súvislosti s dozorom trestnej veci, ktorú dozoroval ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry,“ spresnil úrad s tým, že obvineným môže hroziť trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Bližšie informácie úrad pre prebiehajúce procesné úkony nemôže poskytnúť. Obvinenia sa týkajú prokurátora Michala Šúreka, bývalého šéfa NAKA Ľubomíra Daňka a vyšetrovateľov Pavla Ďurku a Jána Čurillu. Denníku N to potvrdil Daňko.

Kolíková hovorí o politickom zadaní

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová v tejto súvislosti informovala, že generálny prokurátor Maroš Žilinka rozhodne po zadovážení a vyhodnotení relevantných podkladov vo veci týkajúcej sa služobného pomeru trestne stíhaného prokurátora o prípadnom dočasnom pozastavení výkonu jeho funkcie.

Podľa poslankyne a exministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS) sa celá situácia javí ako účelová akcia. Prokurátor Michal Šúrek dozoruje kauzu Očistec. Jeho ďalšie zastupovanie štátu v tejto a podobných kauzách začína byť podľa Kolíkovej problematické.

„Vzniesť teraz takéto obvinenia a takto spochybňovať prokurátora, neviem to čítať inak ako politické zadanie,“ dodala.

Účelové obvinenie

Nadácia Zastavme korupciu považuje obvinenie bývalého šéfa NAKA Ľubomíra Daňka za účelové. „Stojíme za naším kolegom a obvinenie považujeme za účelové. Svoju prácu policajta, ale aj člena Nadácie Zastavme korupciu vykonával a vykonáva svedomito, profesionálne a nestranne. Prípad súvisí s predošlým pôsobením Ľubomíra Daňka ako vedúceho pracovnej skupiny Očistec. V prípade je obžalovaný aj poslanec Smeru-SD Tibor Gašpar. Policajná inšpekcia nášmu kolegovi v obvinení vyčíta, že ako šéf tímu určil, kto z vyšetrovateľov bude vypočúvať svedkov,“ napísala mimovládna organizácia na sociálnej sieti.

Za účelové považuje obvinenie aj samotný Daňko. „Nikdy som sa nedopustil žiadneho trestného činu a budem sa voči tomu brániť legálnou cestou. Zároveň, uznesenie obsahuje nepravdivé tvrdenia voči mojej osobe,” uviedol.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Kauza Očistec, Obvinenie, Súdy, zneužívanie právomoci
Zdroj: SITA.sk – Policajná inšpekcia obvinila bývalých vyšetrovateľov NAKA a prokurátora ÚŠP zo zneužívania právomoci © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ostatné športy