Najvyšší súd uznal v kauze prípravy vraždy policajta len nedovolené ozbrojovanie a prechovávanie drog (video+foto)

Najvyšší súd uznal v kauze prípravy vraždy policajta len nedovolené ozbrojovanie a prechovávanie drog (video+foto)

9.10.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 9. októbra, 12:42

Najvyšší súd SR v stredu zamietol odvolanie prokuratúry v kauze prípravy vraždy policajta z Pohotovostnej motorizovanej jednotky.

Obžalovaní Roman Čáni a Peter Bango sú tak vinní len z nedovoleného ozbrojovania a Bango aj z prechovávania metamfetamínu. Za to si obaja vo väzení odsedia tresty v dĺžke osem rokov. Stredajšie rozhodnutie najvyššieho súdu je právoplatné.

Uložené tresty odňatia slobody

Špecializovaný trestný súd v júli tohto roka dvojici obžalovaných uložil tresty odňatia slobody vo výmere osem rokov. Po prekvalifikovaní skutku ich totiž uznal za vinných zo zločinu nedovoleného ozbrojovania formou spolupáchateľstva, a Petra Banga aj z drogovej trestnej činnosti.

Podľa súdu totiž úmysel prípravy vraždy príslušníka Pohotovostnej motorizovanej jednotky napriek zámeru obžalovaných kúpiť plastickú trhavinu nebol preukázaný. Najvyšší súd v stredu verdikt čiastočne modifikoval, pôvodne uložené tresty však dvojici ponechal.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Súdne pojednávanie v kauze prípravy vraždy policajta (fotografie)

Zrejme využijú mimoriadne opravné prostriedky

„Je to rozsudok, ktorý nám nejako nevyhovuje. My sa stále domnievame, že mal byť ten skutok oslobodený,“ povedal v stredu pre médiá jeden z obhajcov obžalovaných Juraj Gavalec. Doplnil, že vo veci pravdepodobne využijú mimoriadne opravné prostriedky.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/10/juraj-gavalec-priprava-vrazdy-policajta.mp4

Podľa prokurátora Petra Kysela nemala prokuratúra vzhľadom na zabezpečené dôkazy inú možnosť, ako skutok kvalifikovať ako prípravu úkladnej vraždy „vzhľadom na výpoveď hlavného svedka a nález trhaviny s rozbuškou“.

Celé dokazovanie spočívalo v tom, či sa podarí preukázať úmysel zavraždiť poškodeného, „alebo či konanie páchateľa smerovalo hlavne k poškodenia majetku“, doplnil Kysel s tým, že najvyšší súd sa nakoniec stotožnil s verdiktom ŠTS.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/10/peter-kysel-priprava-vrazdy-policajta.mp4

Nedôveryhodná výpoveď kľúčového svedka

Pre oboch obžalovaných z prípravy vraždy policajta žiadal prokurátor mimoriadne tresty odňatia slobody na 25 rokov s umiestnením do ústavu s maximálnym stupňom stráženia.

Podľa obhajcu Romana Čániho však úmysel zavraždiť policajta vyplýval len z výpovede kľúčového svedka, ktorá bola podľa neho nedôveryhodná. Ako v júli na pojednávaní uviedol obhajca Petra Banga, vina jeho klienta sa nepotvrdila, pričom výpovede svedkov boli podľa neho spochybnené.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/10/20241009_roman-a-ani-peter-bango.mp4

Obvinenie z obzvlášť závažného zločinu

Policajný vyšetrovateľ obvinil v auguste 2023 dvoch mužov z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy pre zámer zavraždiť policajta. Ako vtedy informoval bývalý policajný prezident Štefan Hamran, konkrétne išlo o Petra Banga, ktorý bol zadržaný počas policajnej akcie Ráchel, a Romana Čániho, ktorý bol vo výkone trestu pre drogovú trestnú činnosť.

Obeťou mal byť podľa Hamrana príslušník Pohotovostnej motorizovanej jednotky v pôsobnosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave. Obvinení chceli podľa obžaloby policajta vyhodiť do vzduchu trhavinou v jeho aute. Motívom pre vraždu policajta bola jeho práca, konkrétne účasť na služobných zákrokoch voči jednému z dvojice obžalovaných.

Viac k témam: Bývalý policajný prezident, Kauza, Odvolanie, Policajt, Príprava vraždy, Prokuratúra, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Najvyšší súd uznal v kauze prípravy vraždy policajta len nedovolené ozbrojovanie a prechovávanie drog (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet