Pellegrini diskutoval na samite v Krakove o rozširovaní Európskej únie, s prezidentmi riešili aj rekonštrukciu Ukrajiny

Pellegrini diskutoval na samite v Krakove o rozširovaní Európskej únie, s prezidentmi riešili aj rekonštrukciu Ukrajiny

11.10.2024 (SITA.sk) – Rozširovanie Európskej únie, rekonštrukcia Ukrajiny aj transatlantické partnerstvo boli témou piatkového samitu neexekutívnych hláv štátov Európskej únie v rámci skupiny Arraiolos v poľskom Krakove, na ktorom sa zúčastnil aj prezident Peter Pellegrini.

Jedenásť prezidentiek a prezidentov štátov EÚ – Bulharska, Estónska, Grécka, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Lotyšska, Poľska, Slovenska, Slovinska a Talianska – rokovalo na hrade Wawel o dôležitých témach.

Spájajú ich spoločné hodnoty

Prezident Pellegrini ocenil rokovanie v tomto formáte, ktoré umožňuje hlavám štátov neformálne diskutovať o mnohých dôležitých témach a zároveň sa aj lepšie osobne spoznať.

„Spájajú nás mnohé kľúčové spoločné hodnoty a záujmy, akými sú potreba otvoreného a úprimného dialógu, bezpečnosť a stabilita Európy, dodržiavanie princípov a pravidiel medzinárodného práva, dôležitosť transatlantickej spolupráce, nedotknuteľnosť suverenity a územnej celistvosti a v neposlednom rade situácia na Ukrajine,“ uviedol po rokovaní.

Podľa slov prezidenta je spolupráca v aktuálnej geopolitickej situácii našou najsilnejšou devízou. Hlavy štátov diskutovali o transatlantickom partnerstve, ktoré je kľúčové pre našu európsku bezpečnosť a pokrýva oblasti zahraničnej politiky, obchodu, technológii i obrany.

Budúcnosť Európskej únie

Venovali sa aj témam, ktoré súvisia s prioritami nadchádzajúceho poľského predsedníctva EÚ v prvom polroku 2025 – rozširovanie EÚ, rekonštrukcia Ukrajiny, energetická bezpečnosť a európska bezpečnosť.

Dôležitou témou rozhovorov v rámci stretnutia skupiny Arraiolos bola aj budúcnosť Európskej únie. Podľa vyjadrenia prezidenta je migrácia jednou z priorít, ktoré je potrebné riešiť.

Zároveň sú nutné efektívne systémové opatrenia na celoeurópskej úrovni, a to aj v súvislosti s hybridnými hrozbami a nelegálnou migráciou, ktoré stavajú vlády pred závažné bezpečnostné, ekonomické i sociálne výzvy.

Rekonštrukcia Ukrajiny

Hlavy štátov sa venovali rozširovaniu EÚ, ktoré vnímajú ako posilnenie priestoru európskej bezpečnosti a zároveň ako stimul k ďalšiemu ekonomickému rozvoju.

„Proces rozširovania nemá byť a nie je automatický. Kandidátske krajiny majú pred sebou veľa dôležitých domácich úloh vrátane mnohých kľúčových reforiem,“ povedal prezident.

Diskusia bola aj o aktuálnej situácii na Ukrajine a jej rekonštrukcii. Pellegrini po stretnutí uviedol, že Slovensko dlhodobo a konzistentne podporuje Ukrajinu na jej ceste do EÚ a v tomto úsilí jej bude naďalej pomáhať. „Všetkým nám, rovnako ako Ukrajine, ide o čo najskorší mier,“ uzavrel.

Prezident sa v rámci pracovného programu v Krakove stretol aj s krajanmi. V Poľsku dlhodobo žije 8 000 až 10 000 Slovákov, pričom historická autochtónna slovenská národnostná menšina je jednou z oficiálne uznaných menšín v Poľsku.

Viac k témam: energetická bezpečnosť, európska bezpečnosť, Prezident SR, rozširovanie EÚ, samit
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini diskutoval na samite v Krakove o rozširovaní Európskej únie, s prezidentmi riešili aj rekonštrukciu Ukrajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet