V kauze sekty AllatRa a Tvorivá spoločnosť koná Úrad boja proti organizovanej kriminalite, tvrdí Šutaj Eštok

V kauze sekty AllatRa a Tvorivá spoločnosť koná Úrad boja proti organizovanej kriminalite, tvrdí Šutaj Eštok

16.10.2024 (SITA.sk) – Vo veci pôsobenia sekty AllatRa a Tvorivá spoločnosť koná Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Pre médiá to povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok s tým, že ide o živé vyšetrovanie, preto sa k veci nemôže bližšie vyjadrovať. „ÚBOK koná, v tejto veci prebieha vyšetrovanie,“ skonštatoval Šutaj Eštok.

Podľa medializovaných informácii je medzi sympatizantmi sekty aj zamestnanec rezortu vnútra. Podľa ministra pri 50-tisíc zamestnancoch, ktorí pracujú v rezorte, môže byť štatisticky pravdepodobné, že sa také niečo stane.

Témy a otázky verejného záujmu

„Ako štátny zamestnanec musíte byť apolitický a vykonávať svoju pozíciu ako profesionál,“ zdôraznil v tejto súvislosti minister s tým, že ak bude mať indície na porušenie zákona, bude vo veci konať.

Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK) nedávno informovalo, že ich reportérka Karolína Kiripolská vypovedala pred orgánmi činnými v trestnom konaní, pričom dôvodom bol jej článok o aktivitách občianskych združení AllatRa a Tvorivá spoločnosť.

„Na výsluch ju predvolal námestník žilinského krajského prokurátora Martin Kováč v prípade, kde je v pozícii podozrivej česká novinárka Kristína Ciroková,“ priblížilo ICJK, ktoré považuje výsluch svojej reportérky v pozícii svedka za snahu o zastrašovanie a o pokus štátnej moci odradiť novinárov od práce na témach a otázkach verejného záujmu.

Trestné konanie v danej veci

Českú novinárku ešte predtým vypočúvala prokurátorka Lucia Pavlaninová, ktorá má podľa medializovaných informácii k sekte blízko a rovnako pôsobí na Krajskej prokuratúre Žilina. Samotná Pavlaninová však vydala stanovisko, v ktorom uviedla, že nie je žiadnym spôsobom zapojená do činnosti organizácií AllatRa, respektíve Tvorivá spoločnosť, a ani nie je ich členom.

Pavlaninová sa zároveň rozhodla vzdať sa funkcie vedúcej prokurátorky oddelenia trestného a boja s organizovaným zločinom Krajskej prokuratúry Žilina. Krajský prokurátor Tomáš Balogh v tejto súvislosti pripomenul, že trestné konanie v danej veci je vedené na základe trestného oznámenia konkrétneho oznamovateľa, pričom žilinská krajská prokuratúra je vecne príslušná vykonávať dozor nad zachovávaním zákonnosti v trestnom konaní.

Zároveň uistil verejnosť, že na krajskej prokuratúre ani na jej podriadených okresných prokuratúrach nestrpí akýkoľvek prejav jej zamestnancov smerujúci k podpore alebo propagácii organizácií usilujúcich sa odstrániť demokratický spoločenský poriadok.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister vnútra SR, Sekta
Zdroj: SITA.sk – V kauze sekty AllatRa a Tvorivá spoločnosť koná Úrad boja proti organizovanej kriminalite, tvrdí Šutaj Eštok © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko