Európski europoslanci nalietali vlani lietadlom neuveriteľných 82 miliónov kilometrov, aj keď EÚ hlása opatrenia v oblasti zmeny klímy

Európski europoslanci nalietali vlani lietadlom neuveriteľných 82 miliónov kilometrov, aj keď EÚ hlása opatrenia v oblasti zmeny klímy

Nemci musia platiť klimatickú daň vo výške 30 EUR za každú tonu CO2, ktorú vyprodukujú.

Ochrana klímy a ekologické správanie sú na prvom mieste európskej agendy od zelenej dohody, ktorú iniciovala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ale europoslanci sú všetko, len nie klimaticky neutrálni.

Ako sa exkluzívne dozvedela nemecká spravodajská stanica Junge Freiheit, poslanci EÚ len v roku 2021 nalietali viac ako 82 miliónov kilometrov a autom najazdili viac ako 1 milión kilometrov. Správa, že najvyšší politickí predstavitelia Európy hlásajú opatrenia v oblasti klímy, ale preletia obrovské množstvo kilometrov lietadlom, prichádza v rovnakom čase, keď Európsky parlament požaduje dramatické uhlíkové dane pre letecké spoločnosti a „zameral sa na letecké spoločnosti vo veľkom otrase klimatickej politiky“, podľa jedného z titulkov agentúry Reuters.

Podľa výskumnej služby Európskeho parlamentu (EPRS) v reakcii na žiadosť europoslanca Za alternatívu pre Nemecko (AfD) Gunnara Becka poslanci vlani cestovali lietadlom celkovo 82,074 milióna kilometrov – predovšetkým preto, aby sa dostali na miesta v Bruseli a Štrasburgu, ako aj na účasť na externých podujatiach. Politici vyprodukovali emisie CO2 v hodnote 19 390 ton. Zatiaľ čo priemerný Nemec vyprodukuje 8 ton emisií CO2 ročne, priemerný europoslanec vyprodukuje 27 ton, a to len na lietanie.

Okrem toho poslanci Európskeho parlamentu najazdili v oficiálnych vozidlách Európskeho parlamentu 1,01 milióna kilometrov, čo zodpovedá 124 tonám oxidu uhličitého. Píše portál RMX.

Čísla na dolnom konci kvôli Covid-19

EPRS výslovne poukazuje na to, že čísla sú v porovnaní s rokmi pred pandémiou koronavírusu na „spodnej hranici“. To znamená, že pred sociálnymi obmedzeniami v súvislosti s ochorením Covid-19 poslanci Európskeho parlamentu cestovali oveľa viac, napriek tomu, že zmena klímy bola pre Brusel dôležitou otázkou už viac ako desať rokov. Okrem toho údaje EPRS zahŕňajú len cesty, ktoré uskutočnili poslanci EP, nie cesty ich zamestnancov alebo členov komisie EÚ.

Gunnar Beck v komentári k údajom pre Junge Freiheita označil cestovnú politiku Európskeho parlamentu za „pokryteckú“ na pozadí propagovanej ochrany klímy.

„Orgány EÚ v Bruseli požadujú od občanov a firiem prísnu podriadenosť klimatickému šialenstvu. Treba sa vyhnúť všetkému, čo by mohlo emitovať CO2,“ povedal. „Nerád sa toho držíš sám. Cestovné správanie poslancov je v rozpore s ich vlastnou absurdnou klimatickou politikou,“ dodal.

Od začiatku roka museli Nemci platiť klimatickú daň vo výške 30 EUR za každú tonu CO2, ktorú vyprodukujú. Ak by sa rovnaká politika vzťahovala aj na europoslancov, museli by za svoje rôzne cesty v minulom roku získať na daniach 585 420 eur.

0Shares
Šokujúce