Zrážku vlakov v Grécku neprežili desiatky ľudí, niekoľko vozňov sa vykoľajilo a najmenej tri zachvátil požiar (video+foto)

Zrážku vlakov v Grécku neprežili desiatky ľudí, niekoľko vozňov sa vykoľajilo a najmenej tri zachvátil požiar (video+foto)

1.3.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 1. marca 17:08 

Pri zrážke osobného vlaku so stovkami cestujúcich na palube a nákladného vlaku na severe Grécka pri meste Tempe zomrelo najmenej 36 mŕtvych a desiatky zranených. Predstavitelia nemocnice v neďalekom meste Larissa uviedli, že najmenej 25 z hospitalizovaných ľudí má vážne zranenia.

Vlaky sa zrazili čelne

Pri havárii, ktorá sa stala v utorok krátko pred polnocou, sa niekoľko vozňov vykoľajilo a najmenej tri zachvátil požiar. Guvernér gréckeho kraja Tesália Costas Agorastos pre grécku televíziu Skai povedal, že vlaky sa zrazili čelne vo veľkej rýchlosti viac ako 140 kilometrov za hodinu. Príčina nehody nebola hneď známa.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Zrážka vlakov v Grécku (fotografie)

Polícia medzičasom zatkla prednostu stanice v meste Larissa. Ďalšie dve osoby boli zadržané na výsluch. Železničná spoločnosť Hellenic Train informovala, že osobný vlak smeroval z Atén do mesta Solún a viezol približne 350 pasažierov. Mnohí z nich boli študenti, ktorí sa vracali z búrlivého gréckeho karnevalu.

Štátny smútok

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis pri návšteve miesta nehody povedal, že vláda musí pomôcť zraneným zotaviť sa a identifikovať mŕtvych. „Môžem zaručiť jednu vec: Zistíme príčiny tejto tragédie a urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sa niečo podobné už nikdy nestalo,“ povedal Mitsotakis.

Po zrážke z funkcie odstúpil tamojší minister dopravy Kostas Karamanlis. Odôvodnil to tým, že považuje za svoju „povinnosť“ odstúpiť, aby preukázal „základnú úctu k pamiatke tých, ktorí tak nespravodlivo zomreli“.  Vláda od stredy vyhlásila trojdňový štátny smútok, zatiaľ čo pred všetkými budovami Európskej komisie v Bruseli viali vlajky na pol žrde.

Sústrastný telegram gréckej prezidentke Katerine Sakellaropulosovej v súvislosti s tragickým železničným nešťastím poslala aj slovenská hlava štátu Zuzana Čaputová. „V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vám, rodinám a blízkym obetí vyjadrujem úprimnú sústrasť. Zraneným prajem rýchle uzdravenie,“ napísala. Informoval o tom v tlačovej správe jej hovorca Martin Strižinec.

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu zaslala sústrastný telegram gréckej prezidentke Katerine Sakellaropulosovej v súvislosti s tragickým železničným nešťastím pri meste Larisa.

V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vám, rodinám a blízkym obetí vyjadrujem úprimnú sústrasť. Zraneným prajem rýchle uzdravenie,“ napísala v telegrame Čaputová. Informuje o tom v tlačovej správe hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Viac k témam: Grécky premiér, Prezidentka SR, Zrážka vlakov, Zrážka vlakov v Grécku
Zdroj: SITA.sk – Zrážku vlakov v Grécku neprežili desiatky ľudí, niekoľko vozňov sa vykoľajilo a najmenej tri zachvátil požiar (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko