Bulharský prezident obvinil Ukrajinu, že „trvá“ na vojne a Európa platí účet

Bulharský prezident obvinil Ukrajinu, že „trvá“ na vojne a Európa platí účet

Bulharský prezident Rumen Radev obvinil Ukrajinu, že „trvá“ na vedení vojny, ktorú proti nej rozpútalo Rusko. (Foto: Flickr)

„Ukrajina trvá na tom, že bude pokračovať vo vedení tejto vojny, ale účet za ňu platí celá Európa,“ povedal prezident.

Ide o novú tézu hlavy štátu o vojne. Doteraz Radev vyzýval Bulharsko, aby zaujalo pozíciu „neutrality“.

Ruská armáda začala nevyprovokovanú inváziu na Ukrajinu koncom februára 2022. Odvtedy Radev obhajuje pozície blízke Kremľu. Často používa slovo „konflikt“ namiesto „vojna“ a je proti tomu, aby sa Kyjevu posielali zbrane na obranu. Je tiež proti hospodárskym sankciám voči Rusku.

Radev vyzýva na rokovania medzi Kyjevom a Moskvou a na mierové riešenie vojny. Naposledy sa tak stalo počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Sofii začiatkom tohto mesiaca. Zelenskyj vtedy obhajoval stanovisko Kyjeva, že mierové riešenie vojny neexistuje. Jednou z hlavných požiadaviek Ukrajiny na dosiahnutie mieru je úplné stiahnutie ruských síl zo všetkých okupovaných ukrajinských území, čo Rusko odmieta.

Európa a Západ obhajujú stanovisko, že Rusko sa musí okamžite a bez podmienok stiahnuť z celého územia Ukrajiny.

„Naši vládcovia sa nás zúrivo snažia presvedčiť, že posielanie vojenskej pomoci zvyšuje našu bezpečnosť, práve naopak. Tento konflikt sa prehlbuje, obetí pribúda,“ povedal Radev.

Bulharsko, ktoré je členom NATO a Európskej únie, už dvakrát poslalo Ukrajine vojenskú pomoc. Prvú zásielku poslala Radevom vymenovaná prechodná vláda, ktorú k tomu zaviazalo rozhodnutie Národného zhromaždenia.

Spojenci Kyjeva dodávajú krajine vojenskú pomoc od začiatku vojny. Opakovane vyhlásili, že ich cieľom je, aby sa Ukrajina dokázala brániť bez účasti iných krajín a aby agresor prestal útočiť na iné európske krajiny.

Túto tézu obhajoval aj premiér Nikolaj Denkov. Podľa neho podpora Kyjeva „vzďaľuje nebezpečenstvo, ktoré by mohlo vzniknúť, ak by sa veci pre Ukrajinu nevyvíjali dobre“.

Denkov sa v piatok vyjadril aj k nedávnym Radevovým výrokom, podľa ktorých „Ruská federácia predstavuje najvýznamnejšiu a najpriamejšiu hrozbu pre bezpečnosť členských štátov Organizácie Severoatlantickej zmluvy, ako aj pre mier a stabilitu v euroatlantickom priestore“.

„Moja otázka znie, kedy mal náš prezident názor – keď podpísal tieto citáty alebo keď dnes opakuje nejakú ruskú rétoriku, ktorá nemá nič spoločné s tým, čo členovia EÚ a NATO prezentujú ako stanovisko,“ povedal Denkov. „Národným záujmom Bulharska je zastaviť vojnu tým, že Rusko stiahne svoje vojská z Ukrajiny, Ukrajina sa stane členom NATO a my vybudujeme svoje obranné kapacity v plnom súlade s regionálnymi plánmi, ktoré NATO prijalo vo Vilniuse.“

Zdroj: svobodnaevropa.bg

0Shares
Šokujúce