Atómový hríb nad Kyjevom? Prečo Rusko nikdy nepoužije jadrové zbrane na Ukrajine?

Atómový hríb nad Kyjevom? Prečo Rusko nikdy nepoužije jadrové zbrane na Ukrajine?

Ruskí „šéfovia“ Dmitrij Medvedev a Vladimir Putin nás neustále masírujú svojimi právami na použitie jadrových zbraní pri obrane vlasti, ale: Pes, ktorý šteká, nehryzie. Ukážeme vám niekoľko dôvodov, prečo sa netlačia. Pretože sa boja.
Od 24. februára, keď ten šialenec začal svoju špeciálnu operáciu, sme neustále masírovaní správami o bombách, ktoré na nás majú byť zhodené. Pomôžete Ukrajine? Budú tam bomby… Do prdele. Dodáte na Ukrajinu rakety dlhého doletu? Budú tam rakety. A opäť nič. Rusko sa panicky obáva, že jednotkám NATO dôjde trpezlivosť a zaútočia na Rusko. Metodika zastrašovania možno fungovala počas studenej vojny, ale dnes je situácia iná. Prečo teda Rusko nestlačí to pomyselné červené tlačidlo?

1.Kam ho hodiť?
Aj keby ten hlupák nariadil jadrový útok, nemá žiadny pragmatický cieľ. Hodiť niečo malé na Kyjev? Charkov? Šialenstvo. Ak vezmeme do úvahy základný princíp, že ukrajinská protiraketová obrana je teraz o 100 % účinnejšia ako na začiatku vojny, stále existuje riziko blízkosti frontu. Ak by ju hodil na Ukrajinu, musel by najprv veľmi rýchlo stiahnuť veľké množstvo svojich ľudí. Faktor prekvapenia by sa vytratil a reakcia Západu by bola tvrdá. A práve toho sa Putin obáva, nehovoriac o tom, že jeho popularita by prudko klesla, pretože následky bomby by okrem Ukrajiny pocítili najmä obyvatelia jeho už takmer anektovaných republík.

2. Utajenie? Zero
Svojimi neustálymi hrozbami si Putin vyslúžil úžasné jedinečné postavenie. Všetky západné vojenské satelity monitorujú ruské základne 24 hodín denne, deň čo deň, a „sledujú“ náš pokojný spánok. Skoro to vyzerá, že keby si Váňa na Sibíri prdol od prílišného množstva kapusty, dozimetre na západnom pobreží USA by sa triasli. Rusko je pod drobnohľadom. Takto sa dozvieme o každom pohybe síl. To sa ťažko plánuje.

3. Amerika je nahnevaná
Nikto nevie, čím USA Rusku pohrozili. Sľúbili, že ak použijú jadrové zbrane, odveta bude rýchla a tvrdá, aj keď len konvenčnými silami, ale: porovnajte si armády USA a Ruska. To je v súčasnosti dosť zásadný rozdiel. USA dnes vojensky vládnu svetu (s Čínou za chrbtom) a majú prostriedky na skutočne fatálny útok. Odpoveď by nebola taká ako v minulosti, t. j. atóm za atóm. USA by kopli priamo do osieho hniezda. Príklad: Rusku by americká jadrová bomba neublížila, možno s ňou počítajú, ale… oko za oko. Ako by sa Rusku páčilo, keby ich tajné základne a laboratóriá na Sibíri v priebehu niekoľkých minút zachvátil požiar? A čo „trápna“ náhoda, keď sa celá ruská flotila v priebehu niekoľkých okamihov vznášala hore nohami? Anexia Kaliningradu? Pre NATO s Poľskom a pobaltskými krajinami na ťahu je to otázka niekoľkých dní (veľmi by sa nebránili), tajné základne v Sýrii? Čo tak niekoľko elektrární a priehrad? NATO má prostriedky na to, aby uvrhlo Rusko do doby kamennej bez použitia jadrových zbraní. Stojí to Rusku za Ukrajinu? Nie celkom.

4. Čína by Putinovi nakopala zadok
Hoci je Čína „nepriateľom“ Západu, nechce vojnu. Západ je síce zlý, ale má peniaze zo Západu. Ak by sa konflikt vyostril… kto by zaň zaplatil? Rusko? Pozrite sa na ich zisky. Samotná Čína by dala Rusku poriadnu facku, ak by sa odvážilo začať jadrový útok.

5. Jeho vlastný národ by ho ukameňoval.
Ak sa pozriete na reakciu ľudí v Rusku na mobilizáciu, predstavte si, ako by asi reagovali, keby na svojho suseda vypálili jadrové zbrane. Miera nespokojnosti a vzbury by stúpala vo všetkých vrstvách. V rámci deštrukcie by aj slávni Putinovi jastrabi prešli do útoku na Kremeľ. Je rozdiel medzi anexiou susednej krajiny a vyvolaním svetového konfliktu, nehovoriac o tom, že vojenské velenie, na ktoré Putin zvaľuje všetku vinu za neúspech, by takýto rozkaz nemuselo ani splniť. Jednoducho, Vlad: Tak dlho ste kopali do zadku vlastného národa, až prišiel čas, aby ste kopali do zadku vy.

Rusko je v ťažkej situácii. Preto stále hrozí bombami. Robí to už roky. Strach je vraj jediným argumentom v diskusii. Strašia nás a mnohí ich stále kupujú. Ak prijmete strach, ste porazení. Postavte sa mu a budete víťazmi…

Autor: Michal Sabó

0Shares
Blog