Tak čo nám Covid ukáže teraz? Flégrova 7. predpoveď

Tak čo nám Covid ukáže teraz? Flégrova 7. predpoveď

Nastal čas na ďalšiu, v poradí siedmu predpoveď budúceho vývoja pandémie v Českej republike. Najskôr tradičné zhrnutie toho, ako som sa v poslednom z nich, v marci, zachoval správne.
Sebakriticky priznávam, že tentoraz som sa nevyznamenal. Skončil som podobne ako pri mrazničkách, o ktorých som v televízii optimisticky tvrdil, že u nás nebudú potrebné, pretože naše krematóriá zvládnu prísun mŕtvych. Takže poporiadku.

Predpovedal som, že marcová vlna bude posledná až do jesene. Nebolo to tak. Cez prázdniny sme mali celkom dobrú dovolenku. Hádam sa nikdy nedozvieme, aká vysoká bola. Oficiálne sa počas tejto vlny nakazilo približne 106 000 ľudí. V čase jej vrcholu to bolo približne 3 800 ľudí denne. V skutočnosti však bol počet chorých (nielen nakazených) možno päťkrát vyšší. Ľudia prestali chodiť s kovidom na testy alebo k lekárovi. Vďaka očkovaniu a predchádzajúcej propagácii zomrelo počas letnej vlny „len“ 465 ľudí, čo je približne 6-krát viac ako počet obetí dopravných nehôd za rovnaké obdobie. Z grafu úmrtnosti kovidov je zrejmé, že išlo nepochybne o vlnu, hoci zatiaľ druhú najmenšiu.

Ďalej som predpovedal, že do jesene sa objavia noví mutanti vírusu a že budú mať pravdepodobne ešte nižšiu virulenciu ako omikrón. Áno, objavili sa a boli tak z polovice zodpovední za letnú vlnu. Takže aspoň niečo som urobil správne. Ale nebolo ťažké to predvídať. Či mali nižšiu virulenciu ako omikrón, neviem – v letných podmienkach by omikrón mal nižšiu virulenciu. Ďalej som predpovedal, že v lete sa objavia nové vakcíny, a dúfal som, že medzi nimi budú aj vakcíny druhej generácie, ktoré budú vyvolávať imunitu proti viacerým epitopom súčasne. Vedľa, ako jedľa. Žiadne takéto vakcíny sa neobjavili, takže si budeme musieť vystačiť s tými, ktoré v Českej republike existujú, minimálne počas nasledujúcich šiestich mesiacov. S neochvejnou istotou som predpovedal, že sa objavia nové lieky na covid. Ak som niečo dôležité neprehliadol, nič také sa nestalo. Predpovedal som, že sa tu objaví aj doteraz najúčinnejší kovidový liek, Paxlovid. No nie je to tak. Ten, kto sa postaral o to, aby sa táto časť mojej predpovede nenaplnila, má na rukách krv možno polovice z tých 465 letných obetí covidu. Gratulujeme! Kto to má, že?

Očakával som, že v lete sa začne celoeurópska diskusia o tom, ako riešiť budúcu pandémiu Covidu alebo iné podobné pandémie. Ak sa to začalo, tak veľmi potichu a ešte som to nevidel. Napokon som v marci predpovedal, že tento rok sa definitívne potvrdí, že z laboratória unikol nový koronavírus. Áno, to sa skutočne potvrdilo, ale odborná, nieto ešte široká verejnosť, túto skutočnosť zatiaľ nezaznamenala. Pre odbornú verejnosť, najmä virológov, je to najmä z dôvodu existencie konfliktu záujmov. Priznať, že koronavírus unikol z laboratória, by znamenalo priznať nepriamu zodpovednosť za milióny úmrtí. Okrem toho by to pravdepodobne viedlo k zavedeniu oveľa prísnejších predpisov pre prácu v laboratóriách a možno aj k embargu na niektoré druhy výskumu. Pred letom vyšla kniha Viral od Aliny Chan a známeho popularizátora vedy Matta Ridleyho. To celkom jasne potvrdzuje hypotézu o úniku z laboratória. V časopise Communicative & Integrative Biology vyšiel aj článok Jaroslava Flegra a kol. Autori v ňom pomocou novej bioinformatickej metódy, ktorá bola publikovaná len pred piatimi rokmi v časopise Parasitology, ukázali, že nový koronavírus vznikol kombináciou dvoch vírusov, z ktorých jeden bol dlhodobo adaptovaný na netopiera, ktorý bol nedávno krátko pestovaný na tanečníkoch (živočích podobný, ale nepríbuzný potkanovi, ktorý sa vo virologických laboratóriách používa na pestovanie ľudských vírusov), a druhý, ktorý bol dlhodobo adaptovaný na človeka a ktorý bol nedávno krátko pestovaný na potkanoch. To, že by sa niečo také stalo mimo laboratória, je asi tak nepravdepodobné ako prirodzené vypuknutie pandémie práve v meste, v ktorom sa nachádza jedno z troch svetových laboratórií určených na zber a výskum netopierích koronavírusov. V lete sa potom v časopise Science objavil článok, ktorý ukázal, že v roku 2019 sa do ľudskej populácie dostali len dva varianty vírusu SARS-CoV-19, ktoré sa líšia len dvoma mutáciami, a to pravdepodobne v priebehu maximálne dvoch týždňov. Hoci autori článku (pravdepodobne nepravdivo) tvrdia opak, ich výsledky sú dôkazom, že vírus neprešiel na človeka zo zvieracieho medzihostiteľa. V opačnom prípade by existovali desiatky variantov, ktoré by neúspešne infiltrovali ľudskú populáciu celé mesiace alebo dokonca roky, kým by sa niektorým podarilo „uchytiť“. Takže áno, konečne máme dôkazy o laboratórnom pôvode vírusu, ale pravdepodobne bude chvíľu trvať, kým si to priznáme. Takže celkové skóre mojej poslednej predpovede je 2:5 v prospech nesprávnych predpovedí. Žiadna pochvala, nabudúce musím svoj optimizmus lepšie krotiť. Či budú moje predpovede presnejšie, neviem, ale aspoň budem spokojný s každou predpoveďou, ktorá sa nevyplní.

Pokračujte. Čo nás čaká v nasledujúcich štyroch mesiacoch? Po prvé, nárast počtu infekcií v čase, keď deti začínajú chodiť do školy. Pravdepodobne to nebude veľký problém, deti sú celkom dobre vyštudované a rodičia ich nebudú posielať na testy, aby sa nedostali do karantény doma. Rodičia a starí rodičia detí z rizikových skupín by si však mali dávať pozor – to znamená, že ak tak ešte neurobili, mali by sa dať okamžite zaočkovať alebo zaočkovať.

Keď už hovoríme o očkovaní. Vzhľadom na rýchle množenie omikrónu a jeho variantov v ľudskom tele imunita nemá čas zničiť vírus v tele pred vypuknutím ochorenia. Preto vás a následne aj vaše okolie očkovanie sotva ochráni pred infekciami a chorobami. (Hovorím sotva! Ak máte doma alebo v blízkosti rizikovú osobu, uistite sa, že ste čerstvo zaočkovaní – aspoň trochu sa tým zníži riziko nákazy, a teda aj riziko opätovného prenosu ochorenia). Po niekoľkých dňoch však nastupuje imunita, ktorá vírus zničí a ochráni vás pred vážnym alebo dokonca smrteľným priebehom ochorenia. Je tiež pravda, že vďaka súčasnej miere očkovania a propagácie českej populácie už nehrozí, že by náš zdravotný systém zahltili neočkovaní ľudia s vážnym priebehom ochorenia. Preto opakujem – očkovaním chrániš len sám seba (takmer). To, či sa necháte zaočkovať, teda prestalo byť vecou všeobecného záujmu a občianskej zodpovednosti a zostalo len vecou vášho osobného záujmu, a teda vecou osobného rozhodnutia. Ak si ceníte svoje zdravie a život, dajte sa zaočkovať, ak máte iné priority, nedajte sa zaočkovať. Je to len na vás. Ak však skončíte v nemocnici alebo následne na invalidnom dôchodku s dlhou dobou liečenia, sťažujte sa sami na seba. Najlepšie na stĺpe verejného osvetlenia najbližšej železničnej stanice. Aha, už nie sú žiadne stĺpy verejného osvetlenia. Tým lepšie.

Keď jeseň naozaj udrie, čaká nás ďalšia, tentoraz väčšia vlna kovidov. Pravdepodobne to bude podobné ako na jar tohto roku. Vysoký počet oficiálne infikovaných ľudí, niekoľkonásobne vyšší počet neoficiálne infikovaných ľudí, ktorí s kovidom ani nešli k lekárovi. A našťastie už teraz je počet úmrtí na covid nízky (dosahuje desiatky denne). Nebudú prijaté žiadne zásadné opatrenia proti kovidu – štát rád ponechá finančné a iné náklady spojené s touto chorobou na pacientoch a zamestnávateľoch a nebude strácať politické body zavedením nepopulárnych opatrení. Skutočnosť, že v susedných krajinách sa zavedú opatrenia, že štát tam bude poskytovať prakticky neobmedzené bezplatné testovanie PCR a že na verejných miestach budú povinné respirátory a respiračné masky, necháva našich zatvrdnutých politikov a úradníkov na ministerstve zdravotníctva úplne pokojnými. My sme šéfovia, len my vieme, ako správne bojovať proti epidémii. Že štatistiky a zdravý rozum hovoria opak? K čertu so štatistikami a zdravým rozumom, my sme tu šéfovia!

No dúfajme, že aspoň vo verejnej doprave (ak bude nejaká bez elektriny a plynu) a v zdravotníckych zariadeniach sa zavedie najjednoduchšie a najbezbolestnejšie opatrenie, respirátory a masky. V každom prípade ich majte vždy po ruke a neváhajte ich použiť v rizikových situáciách; poskytujú pomerne veľkú ochranu pred vlastnou a cudzou infekciou. Mnohé spoločnosti sa pravdepodobne budú riadiť odporúčaním vlády a zavedú teleprácu. Nie azda preto, že by sa chceli chopiť iniciatívy v boji proti epidémii, ale preto, že ušetria peniaze na účtoch za energie, alebo presnejšie, že príslušné náklady presunú na zamestnancov.

Takže na záver sľúbený pesimizmus: Po prvé, v tomto roku sa v Českej republike neobjaví žiadna zásadne nová vakcína. Je to prakticky isté, pretože schválenie, nákup a dovoz novej vakcíny do Českej republiky trvá niekoľko mesiacov. Po druhé, neobjaví sa ani žiadny nový skvelý liek (no, možno sa v tomto prípade stane zázrak…). Po tretie, v súčasnosti najúčinnejší liek, Paxlovid, sa do Českej republiky nedostane ani so šesťmesačným oneskorením v priebehu septembra, a keď sa dostane, bude dostupný v úplne nedostatočnom množstve len pre pár vyvolených. Ak teda môžete, dohodnite sa s priateľom alebo kolegom v Rakúsku – tam je dostupný na lekársky predpis v každej lekárni a rizikovým osobám ho lekár predpíše ako preventívne opatrenie. A po štvrté, chrípková epidémia, ktorá sa odkladá už tri roky, pravdepodobne konečne príde. A to bude poriadna smola – radšej sa proti nej nechajte zaočkovať, môžete ju dostať aj súčasne s vakcínou proti kovidom, váš imunitný systém ju zvládne v pohode.

Štyri pesimistické predpovede v predchádzajúcom odseku som uviedol neochotne a v podstate z vypočítavosti. Ako som napísal na začiatku – nech už bude výsledok akýkoľvek, v decembri sa budem môcť radovať. Buď za to, že našťastie nevyšli, alebo za to, že som mal v štyroch svojich predpovediach pravdu. Ale naozaj nechcem skončiť tak pesimisticky. A tak posledná, optimistická. Pandémia kovidov sa pre Českú republiku skončila a odteraz to bude len horší druh chrípky, proti ktorej sa väčšina z nás rozumných ľudí bude očkovať s frekvenciou 6 mesiacov až 3 roky, v závislosti od veku. A za niekoľko rokov to bude dokonca bežný vírus, menej nebezpečný ako chrípka. Potom väčšina ľudí nebude potrebovať vakcínu Covid až do veku 65 rokov. Na rozdiel od chrípky je ochrana pred ťažkým priebehom Covidu dlhodobá. A veľa ľudí bude nakoniec vďačných spoločnosti Covid za to, že pripravila cestu pre RNA vakcíny, ktoré sa budú o niekoľko rokov používať napríklad na liečbu rakoviny.

Oprava 2.9. Takže v skutočnosti sa hneď na druhý deň po napísaní tohto článku objavila nová vakcína omikron. A Európska komisia ho okamžite schválila. Predpokladá sa, že bude k dispozícii do konca septembra – hurá. Kúpim si ho hneď, ako bude k dispozícii. Urobte to isté (nie pre odporcov vakcín – tí sa môžu ísť vycúvať). Takže nie 2 : 7, ale len 3 : 6. Lepšie, ale stále nie skvelé. Potom nový liek, prosím.

Autor: Jaroslav Flégr

0Shares
Blog