Bezlepkáč: blog s bezlepkovými riešeniami

Bezlepkáč: blog s bezlepkovými riešeniami

Úplné vylúčenie lepku zo stravy, či už zo zdravotných, alebo osobných dôvodov sprevádza veľká zmena životného štýlu. Je potrebné zistiť, ako takúto situáciu zvládnuť a aké pravidlá by sa mali dodržiavať. K nadobudnutiu praxi v „bezlepkovom svete“ pomáha Bezlepkáč – informačný blog s ponukou pestrých bezlepkových potravín.

Čo je to Bezlepkáč?

Lepok sa skrýva v mnohých potravinách a existuje veľa spôsobov, ako ho môžu rôzne spoločnosti do svojho tovaru zakomponovať. Kvôli tejto skutočnosti sa celiatici musia denne hrať na „potravinových detektívov“ a kontrolovať zloženie produktov.

Internetová stránka Bezlepkáč vznikla s úmyslom vytvoriť jednoduchý prístup širokej verejnosti k dôležitým, ale aj zaujímavým informáciám o celiakii. V priebehu času sa rozrástla o kategórie, zahŕňajúce:

  • Bezlepkové recepty
  • Bezlepkové potraviny
  • Bezlepkový blog

Bezlepkové recepty

Na Bezlepkáči nájdete recepty, ktoré sa spravidla vyhýbajú lepkovým surovinám, ako je napríklad pšenica, jačmeň, raž, či ovos. Sú tu aj prekvapivé verzie jedál – tie na prvý dojem pôsobia ako recepty pre ľudí bez celiakie. Berie sa tu aj ohľad na osoby, ktoré zastihla laktózová intolerancia.

Denný príjem energie je dôležitý bez ohľadu na to, aké suroviny si môžete dovoliť skonzumovať. Bezlepkáč myslel aj na osoby s mierne vyššími nárokmi na jedálniček a zostavil recepty od predjedál, polievok, cez hlavné jedlá až po dezerty a slané pečivo. Stručne povedané – každý si príde na svoje.

Bezlepkové potraviny

Pokiaľ ako celiatik nakupujete potraviny v kamennom obchode, nezabúdajte skontrolovať zloženie a zoznam alergénov na zadnej strane obalu. Obilniny obsahujúce lepok sa značia číslom 1. V dnešnej dobe je o niečo pohodlnejšia online cesta nákupu. Eshop s bezlepkovým tovarom má spravidla detailne vyznačené zloženie a informácie, ktoré k danému produktu potrebujete vedieť.

Ako je to s konzumáciou lepku?

Lepok sám o sebe nie je škodlivý prvok. Problém nastáva, keď ho telo mylne rozpozná ako cudziu látku a začne proti nemu budovať imunitnú reakciu. Zdravé bunky, vystielajúce steny tenkého čreva sa narúšajú, čo obmedzuje správne vstrebávanie živín. Aby k tejto nepríjemnej, až nebezpečnej situácií nedošlo, je potrebné zamerať sa na bezlepkové potraviny.

Prechod na bezlepkovú diétu nemusí nutne znamenať dramatickú životnú zmenu. Bezlepkové cestoviny, pečivo, cereálie a iné výrobky chutia takmer na nerozoznanie od potravín s lepkom. Vo výsledku si stále môžete dopriať zdravú a chutnú stravu bez toho, aby ste sa výrazne obmedzovali. Stále by ste sa však mali snažiť o vyváženú konzumáciu zdravých tukov, čerstvého ovocia a zeleniny.

Bezlepkový blog

Byť nováčikom v oblasti intolerancie na lepok môže byť náročné. Čím viac budete vedieť o bezlepkovom spôsobe stravovania, tým ľahšie sa bude dodržiavať. Bezlepkáč – blog pravidelne poskytuje nové informácie a zaujímavosti z bezlepkového sveta, aby čitatelia mohli držať krok s novými produktami, receptami alebo zdravotnými radami, určenými pre ich typ diagnózy.

0Shares
Blog Zdravý život