Aký je život v Rusku? Je taký zlý, ako ho vykresľujú západné médiá? Som rodená Ruska žijúca v USA už asi 8 rokov. Práve som sa tam vrátila po mesačnej cesty

Aký je život v Rusku? Je taký zlý, ako ho vykresľujú západné médiá? Som rodená Ruska žijúca v USA už asi 8 rokov. Práve som sa tam vrátila po mesačnej cesty

Čo môžem povedať? Západné médiá mi tiež vymyli mozog. Čo som videla počas svojej návštevy?

Sociálni/štátni pracovníci, ktorí boli predtým dosť hrubí a ignorantskí, sú teraz slušní, pretože všetky telefonáty sa nahrávajú a môžete zavolať a sťažovať sa na akúkoľvek službu, ktorá vám bola poskytnutá.

Cesty. Existuje príslovie, že hlupáci a cesty sú dve ruské ťažkosti. Môžem povedať, že cesty sa pomaly zlepšujú. Sú to aspoň tie, ktoré som videl, sú výrazným zlepšením oproti stavu spred 5 rokov, keď som Rusko navštívil naposledy.

Zdravotníctvo. Bezplatné alebo lacné. A detská zdravotná starostlivosť je o toľko vpredu oproti tomu, čo sa poskytuje v USA. V USA sa smrteľné choroby liečia lepšie, ale typická pomoc lekára alebo terapia tam jednoducho nie sú.

 

Mohla som získať diagnózu a úžasnú liečbu pre svoje dieťa. V USA neboli schopní ani len zistiť, čo mu je.

Jedlo. Skvelé jedlo, možnosť nájsť malé miesta s jedinečnou kuchyňou na každom rohu. Všetko od tradičnej ruskej, gruzínskej, uzbeckej až po francúzsku, taliansku, nemeckú. Výrazne sa zlepšila aj kvalita služieb.

Ani nehovoriac o tom, že v mestách ako Moskva a Petrohrad sú takmer všetky služby dostupné 24 hodín denne, 7 dní v týždni
Je tu priestor na rast. Mestá mimo dvoch uvedených musia rásť. Vzdelávanie a výroba potrebujú zlepšenie. Rovnako aj úplatkárstvo a zneužívanie alkoholu. Ale krajina sa mení k lepšiemu.

Autor: Katya H.

0Shares
Blog