Larry Johnson: Putinovo ostré varovanie Poľsku a NATO

Larry Johnson: Putinovo ostré varovanie Poľsku a NATO

Putin dnes začiatkom týždňa usporiadal videokonferenciu s členmi ruskej Bezpečnostnej rady, v ktorej uviedol, že Rusko sa na základe informácií z verejných a spravodajských zdrojov domnieva, že Poľsko plánuje obsadiť ukrajinské územie západne od Dnepra v reakcii na súčasnú situáciu, keď sa ukrajinská protiofenzíva rúca.

Na to Sergej Naryškin, riaditeľ ruskej zahraničnej spravodajskej služby, ktorý bol prítomný na videokonferencii, povedal: Podľa informácií získaných z rôznych zdrojov sa politickí predstavitelia vo Varšave začínajú prikláňať k názoru, že žiaden druh západnej pomoci, ktorá sa dnes poskytuje Kyjevu, nepomôže Ukrajine dosiahnuť ciele, ktoré táto pomoc sleduje. Okrem toho sa títo predstavitelia domnievajú, že porážka Ukrajiny je len otázkou času.

V súlade s týmto názorom sa títo poľskí predstavitelia zaoberajú plánom obsadenia západných oblastí Ukrajiny tým, že tam rozmiestnia svoje vojenské sily. Tento postup potom budú prezentovať ako plnenie záväzkov vyplývajúcich z poľsko-litovsko-ukrajinskej bezpečnostnej iniciatívy, známej ako Lublinský trojuholník.
Ide o plány, ktoré si vyžadujú aj zvýšenie počtu perzonálov kombinovanej poľsko-litovsko-ukrajinskej brigády, ktorá bude pôsobiť pod dohľadom uvedeného Lublinského trojuholníka.

K tejto otázke sa Putin vyjadril na videokonferencii: Pokiaľ ide o politiku ukrajinského režimu, nie je to naša vec. Ak sa chcú niečoho vzdať alebo niečo predať, aby zaplatili svojim šéfom, je to ich vec. My sa do toho miešať nebudeme. Ale Bielorusko je súčasťou zväzového štátu a začať agresiu proti Bielorusku by znamenalo začať agresiu proti Ruskej federácii. Budeme reagovať všetkými prostriedkami, ktoré máme k dispozícii.
Dovoľte mi, aby som k tomu dodal jedno slovo: vidíme, že verejná mienka v Európe sa mení. Európania a európske elity vidia, že podpora Ukrajiny je slepou uličkou, prázdnym, nekonečným plytvaním peniazmi a úsilím a v skutočnosti slúži záujmom niekoho iného, kto má k Ukrajine ďaleko. Ide o globálneho hegemóna, ktorý profituje z oslabenia Európy… Inak je perspektíva jasná: ak poľské jednotky vstúpia povedzme do Ľvova alebo na iné ukrajinské územia, zostanú tam a zostanú tam navždy. A v skutočnosti sa ničoho nového nedočkáme.

Z knihy Syn novej americkej revolúcie vybral a preložil Ľubomír Man

P. C. Roberts reagoval na vyššie uvedený Johnsonov článok týmto textom:

Článok Larryho Johnsona dokazuje, že moje často vyjadrované obavy zo stále sa rozširujúceho konfliktu na Ukrajine boli správne. Putin je teda teraz konfrontovaný s americko-poľským plánom za predpokladu, že Poľsko obsadí západnú Ukrajinu. To by priviedlo Ukrajinu do NATO a zmarilo Putinov cieľ demilitarizovať Ukrajinu a zachovať Ukrajinu ako nezávislú, ale neutrálnu krajinu… Putin, napodiv, signalizuje, že bude akceptovať okupáciu západnej Ukrajiny Poľskom, pokiaľ to neohrozí Bielorusko. Inými slovami: Ukrajina vstúpi do NATO ako súčasť Poľska.
Ak Putin nenájde vôľu dobyť Odesu, Charkov a severovýchodnú Ukrajinu, Poľsko bude mať základňu v Čiernom mori a rakety na ruských hraniciach. A víťazstvo na úkor Ukrajiny a Ruska bude patriť Washingtonu.

0Shares
Blog Správy Svet