Miliardári Bezos, Zuckerberg či Soros často neplatia takmer žiadne dane z príjmu, odhaľuje neziskovka

Miliardári Bezos, Zuckerberg či Soros často neplatia takmer žiadne dane z príjmu, odhaľuje neziskovka

Za veľkou mlákou sa opäť dostala do popredia staronová téma majetku a príjmov boháčov. Podľa neziskovej investigatívnej organizácie ProPublica totiž platí 25 najbohatších Američanov takpovediac minimálne, či občas dokonca žiadne dane z príjmu. Môže za to štruktúra ich majetku, ktorý sám o sebe zdaňovaný nie je, i keď naberá na hodnote.

Neziskovka využila tajné záznamy z prostredia Služby vnútorných príjmov (IRS) a poukazuje na to, že ľudia na čele organizácií či korporácií s miliardovými obratmi, ako napríklad Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Michael Bloomberg, George Soros či Warren Buffet, platia napriek rozrastajúcemu sa majetku len minimálne dane z príjmu.

Riaditeľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos, dnes najbohatší muž sveta, napríklad v roku 2007 nezaplatil ani cent na dani z príjmu. Podobne sa mu to podarilo aj v roku 2011. Zakladateľ spoločnosti Tesla Elon Musk pre zmenu neplatil žiadne dane z príjmu v roku 2018. Dnes je druhým najbohatším človekom na svete.

Podobne sa podarilo hospodáriť aj mediálnemu magnátovi Michaelovi Bloombergovi, obchodníkovi Carl Icahnovi či známemu finančníkovi Georgovi Sorosovi – ten platil nulovú daň z príjmu rovno tri roky po sebe.

Majetok verzus príjem

Pokiaľ ide o modus operandi, ProPublica podotýka, v rámci svojich príjmov niektorí miliardári využívajú komplexnú sieť dier v daňovom zákone na obchádzanie svojich povinností. To je však v podstate nepotrebné.

Významným faktorom v predstave nízkeho daňového zaťaženia boháčov je totiž fakt, že americké daňové zákony sa sústreďujú na zdaňovanie príjmu a nie už nadobudnutého majetku.

Bohatstvo amerických miliardárov ako Bezos, Gates či Rupert Murdoch vychádza práve z vlastnenia majetku. Inak povedané, podiely v spoločnostiach, luxusné domy či súkromné jachty nie sú zdaniteľné, respektíve len v prípade, že sa s nimi obchoduje.

Podľa neziskovky tak 25 najbohatších ľudí Spojených štátov zaplatilo spoločne na daniach z príjmu len 13,6 miliardy dolárov (11,16 miliardy eur) za obdobie rokov 2014 až 2018. To je samozrejme slušná suma, ale ich majetok v rovnakom období podľa analýzy magazínu Forbes vzrástol o 401 miliárd dolárov (328,97 miliardy eur).

Skutočné sadzby?

ProPublica následne pre lepšiu predstavivosť počíta mieru zdanenia, ktorú nazýva „skutočná sadzba dane“, pričom ju odvodzuje od nárastu majetku jednotlivých osobností a objemu peňazí, ktoré zaplatili na daniach z príjmu.

Túto najmenšiu skutočnú sadzbu dane platil podľa neziskovej organizácie mediálny magnát Warren Buffett, paradoxne silný zástanca vyšších daní pre bohatých. Za sledované štyri roky mu narástol majetok o 24,3 miliárd dolárov (19,93 miliárd eur), avšak na daniach zaplatil len 23,7 miliónov dolárov (19,44 miliónov), približne 0,1 percenta hodnoty rastu majetku.

Podobne na tom bol Jeff Bezos. Ten v roku 2007 zaplatil nulovú daň z príjmu, aj keď jeho majetok rástol o niekoľko miliárd. V roku 2011 mal taktiež nulovú daň, pričom podľa zákona vtedy zarobil tak málo, že mal nárok na daňový bonus vo výške 4-tisíc dolárov pre svoje deti. O ten si Bezos zažiadal a aj ho dostal.

Za celé skúmané obdobie (od roku 2006 do 2018) vzrástol majetok šéfa Amazonu o 127 miliárd dolárov (104,18 miliárd eur), pričom Bezos mal oficiálne 6,5 miliárd dolárov (5,33 miliárd eur) príjmu. Z toho zaplatil daň 1,4 miliardy dolárov (1,15 miliárd eur) – teda 1,1 percenta skutočnej sadzby dane podľa ProPublica.

Viac info na dennikstandard.sk

0Shares
Ekonomika