Výnimky zo zákazu predaja počas dní pracovného pokoja by sa mali rozšíriť, navrhuje poslanec SaS Ondrej Dostál

Výnimky zo zákazu predaja počas dní pracovného pokoja by sa mali rozšíriť, navrhuje poslanec SaS Ondrej Dostál

20.10.2024 (SITA.sk) – Poslanec Národnej rady SR z klubu Sloboda a Solidarita (SaS) Ondrej Dostál predložil na rokovanie parlamentu novelu Zákonníka práce, ktorej cieľom je zvýšiť podporu malým maloobchodným predajniam a predaju kvetov počas sviatočných dní.

Poslanec navrhuje rozšíriť výnimky zo zákazu maloobchodného predaja počas vybraných dní pracovného pokoja a sviatkov.

Inšpirácia českým zákonom

„Predajne s plochou do 200 metrov štvorcových by mohli realizovať maloobchodný predaj aj počas dní pracovného pokoja a sviatkov, na základe slobodného podnikateľského rozhodnutia a dohody so zamestnancami,“ uvádza Dostál v sprievodných dokumentoch.

Úprava je inšpirovaná českým zákonom a podľa jeho slov sa považuje za spravodlivú pre malé prevádzky s obmedzeným počtom zamestnancov.

Kvety by sa mohli predávať stále

Okrem toho novela navrhuje aj úplne vyňať predaj kvetov zo zákazu maloobchodného predaja počas všetkých sviatkov, nielen 8. mája a 1. novembra.

„Nie je žiaden legitímny dôvod obmedziť túto výnimku len na tieto dva dni,“ tvrdí Dostál. Očakáva sa, že novela zákona bude mať pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy a na podnikateľské prostredie.

Viac k témam: Deň pracovného pokoja, Maloobchod, výnimky, Zákaz predaja
Zdroj: SITA.sk – Výnimky zo zákazu predaja počas dní pracovného pokoja by sa mali rozšíriť, navrhuje poslanec SaS Ondrej Dostál © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika