Čo ste nevedeli o vianočnom kultovom filme Vianočné prázdniny?

Čo ste nevedeli o vianočnom kultovom filme Vianočné prázdniny?

„Vianočné prázdniny“ (anglicky „Christmas Vacation“) je komediálny film z roku 1989, ktorý je súčasťou série filmov o Griswoldovcoch. Film bol režírovaný Jeremiášom S. Chechikom a hlavné úlohy zahrali Chevy Chase ako Clark Griswold a Beverly D’Angelo ako jeho manželka Ellen Griswoldová.

Príbeh sa sústreďuje na Clarka Griswolda, ktorý sa rozhodne stráviť perfektné rodinné Vianoce, napriek všetkým zlyhaniam a nečakaným udalostiam, ktoré sa naňho valia. Snaží sa vytvoriť dokonalú atmosféru pre svoju rodinu, ale narazí na rôzne komické prekážky a nečakané udalosti, ktoré komplikujú ich sviatočné plány.

Film „Vianočné prázdniny“ sa stal klasickým vianočným filmom pre mnohých divákov kvôli svojej zábavnej podstate a nostalgickému pôvabu. Je to vtipný príbeh o tom, ako aj napriek všetkým chaotickým a nečakaným udalostiam môžu Vianoce priniesť rodinu spolu a zábavu.

Film je považovaný za klasiku vianočných filmov a získal si vernú sledovanosť počas sviatkov.

Tu sú niektoré zaujímavosti o filme „Vianočné prázdniny“:

  1. Obsadenie: Hlavné postavy zahrali Chevy Chase ako Clark Griswold, Beverly D’Angelo ako Ellen Griswold, a Juliette Lewis a Johnny Galecki ako ich deti. Taktiež v ňom hrali aj iní známi herci ako John Candy, Randy Quaid a Julia Louis-Dreyfus.
  2. Príbeh: Film sleduje príbeh Clarka Griswolda a jeho snaženie vytvoriť dokonalé vianočné sviatky pre svoju rodinu. Jeho ambície sú často narušené rôznymi komickými udalosťami a neočakávanými prekážkami.
  3. Humor a ikonické momenty: Film je známy pre svoj vtipný a prízemný humor. Mnoho scén a momentov sa stalo ikonickými, vrátane boja s vianočnými svetlami, návštevy nákupného centra, príchodu príbuzných a ďalších nezvyčajných situácií.
  4. Nesúlad s kritikou: Aj keď film získal vernú fanúšikovskú základňu a stal sa kultovým, bol pôvodne prijatý rozpačito kritikou. Napriek tomu si získal popularitu až po čase a stal sa trvalou súčasťou vianočných filmov.
  5. Kontinuita série: „Vianočné prázdniny“ sú súčasťou série filmov o Griswoldovcov, ktorá zahŕňa filmy ako „Národní lampoon: Prázdniny na plný plyn“ (Vacation), „Vegas Vacation“ a ďalšie. Každý film sa zameriava na rôzne dobrodružstvá a výlety rodiny Griswoldovcov.
  6. Kultový status: Napriek pôvodnému prijatiu filmu kritikou, si získal vernú fanúšikovskú základňu a stal sa trvalou súčasťou vianočných tradícií pre mnohé rodiny.

„Vianočné prázdniny“ majú špeciálne miesto v srdci mnohých fanúšikov vianočných filmov a dodnes patrí medzi najobľúbenejšie tituly počas sviatkov.

redakcia, Stanislav M., Titulný obrázok: Screenshot youtube

0Shares
Film a TV Kultúra