Jumbo-Visma ovládol všetky tohtoročné Grand Tours, Vueltu prekvapivo vyhral Kuss (video+foto)

Jumbo-Visma ovládol všetky tohtoročné Grand Tours, Vueltu prekvapivo vyhral Kuss (video+foto)

18.9.2023 (SITA.sk) – Americký cyklista Sepp Kuss sa stal prekvapivým celkovým víťazom záverečného podujatia Grand Tour v aktuálnej sezóne, na etapových pretekoch Vuelta a Espaňa v Španielsku mal byť pritom pomocník hviezdnych kolegov z tímu Jumbo-Visma Dána Jonasa Vingegaarda a Slovinca Primoža Rogliča. Napokon sa všetci umiestnili na pódiu v celkovom poradí a potvrdili dominanciu holandského tímu v roku 2023.

Rozhodlo 17 sekúnd

Kuss zvíťazil v súťaži o červený dres o 17 sekúnd pred dvojnásobným šampiónom Tour de France Vingegaardom a o 68 sekúnd pred trojnásobným víťazom Vuelty Rogličom. Tím Jumbo-Visma má ako prvý v histórii celkových víťazov na všetkých Grand Tour v jednom roku, keďže Roglič triumfoval na Giro d’Italia a Vingegaard na Tour de France.

Kuss je prvý Američan, ktorý uspel na podujatí Grand Tour, od roku 2013, keď to dokázal Chris Horner tiež na Vuelte.

🤪 The breakaway puts on a show for the final stage in Madrid
⚔️ Celebrations first, battles followed.
❤️ Kuss is the winner of La Vuelta!
📽️ Watch the highlights of stage 2⃣1⃣!
#LaVuelta23 pic.twitter.com/5px5fySO4v

— La Vuelta (@lavuelta) September 17, 2023

Dvadsaťdeväťročný Kuss sa nečakane dostal na čelo celkovej klasifikácie tohtoročnej Vuelty v ôsmej etape a zostal tam až do konca.

„Je to úžasné. V poslednej etape som trpel asi najviac zo všetkých. Som rád, že je už koniec. Rozhodne mi to zmení život, na tieto preteky budem s radosťou spomínať. Nejaký čas mi ešte potrvá, kým si to uvedomím. Teraz na mňa čaká veľká oslava s rodinou a priateľmi, čo bude výnimočné,“ povedal rodák z Colorada po nedeľňajšej 21. etape v Madride. Zvíťazil v nej Austrálčan Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), ktorý tak potvrdil triumf v bodovacej súťaži.

Evenepoel ovládol vrchársku súťaž

Vrchársku súťaž ovládol obhajca celkového prvenstva z minulého roka Belgičan Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), ktorý sa tiež stal najbojovnejším jazdcom pretekov. O šancu na dobré umiestnenie prišiel v etape so slávnym stúpaním na Col du Tourmalet, v ktorej zaostal o takmer pol minúty.

V súťaži o najlepšieho mladého cyklistu zvíťazil 21-ročný Španiel Juan Ayuso (SAE Team Emirates), ktorý skončil v celkovom poradí štvrtý s mankom 3:08 min na Kussa. Evenepoel sa napokon do prvej desiatky nezmestil.

😍¡Aquí tenéis las mejores fotos de la etapa 21!
📸 A selection of the best photos from stage 21!

📲 Más fotos / More photos on https://t.co/rCn67bhhG6#LaVuelta23 – 📸 @cxcling pic.twitter.com/DJpOcNmVgS

— La Vuelta (@lavuelta) September 17, 2023

Budúcoročná 79. edícia pretekov Vuelta a Espaňa sa začne v portugalskej metropole Lisabon, ktorý bol v roku 1997 prvým dejiskom úvodnej etapy mimo Španielska. V Portugalsku budú v roku 2024 začínať celkovo tri etapy, okrem Lisabonu aj v mestách Oeiras a Cascais.

Viac k témam: Espaňa, Vuelta
Zdroj: SITA.sk – Jumbo-Visma ovládol všetky tohtoročné Grand Tours, Vueltu prekvapivo vyhral Kuss (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Cyklistika