Letné lyžovanie: Exkluzívny zážitok pre milovníkov snehu

Letné lyžovanie: Exkluzívny zážitok pre milovníkov snehu

Lyžovanie je aktivita, ktorá je tradične spájaná so zimnými mesiacmi. Avšak pre skutočných nadšencov existuje možnosť užiť si túto športovú aktivitu aj počas letných mesiacov. V Európe sa nachádza niekoľko exkluzívnych lyžiarskych stredísk, ktoré ponúkajú možnosť letného lyžovania na ľadovcoch. V tomto článku sa pozrieme na päť takýchto destinácií, ktoré sú dostupné z územia Slovenska: Hintertux v Rakúsku, Zermatt a Saas Fee vo Švajčiarsku a Les Deux Alpes a Tignes vo Francúzsku.

 

Lyžiarske stredisko Hintertux v Rakúsku

Hintertux, nachádzajúci sa v Zillertalských Alpách, je jedným z mála miest v Európe, kde je možné lyžovať celoročne. Hintertuxský ľadovec ponúka viac ako 20 km upravených zjazdoviek aj počas leta, s výškou až 3250 metrov nad morom. K dispozícii sú moderné lanovky a vleky, ktoré zaručujú pohodlný prístup k tratiam. Hintertux je ideálnym miestom nielen pre vášnivých lyžiarov, ale aj pre snowboardistov a freestyle jazdcov, ktorí si môžu vychutnať letný park s rampami a skokmi.

 

Lyžiarske stredisko Zermatt vo Švajčiarsku

Zermatt je jedným z najprestížnejších lyžiarskych stredísk na svete, nachádzajúcim sa v tieni ikonického Matterhornu. Letné lyžovanie v Zermatte sa koná na ľadovci Theodul, kde je dostupných približne 21 km zjazdoviek. Vysokohorské podmienky a výška až 3883 metrov zaručujú výborné snehové podmienky aj v najteplejších mesiacoch. Okrem lyžovania ponúka Zermatt aj množstvo iných aktivít, ako sú horské túry, horolezectvo a fantastické gastronomické zážitky.

 

Lyžiarske stredisko Saas Fee vo Švajčiarsku

Saas Fee, prezývané aj „Perla Álp“, je ďalším švajčiarskym strediskom, ktoré ponúka letné lyžovanie. Ľadovec Allalin poskytuje lyžiarom možnosť užívať si sneh vo výškach až 3500 metrov. V lete je k dispozícii približne 20 km zjazdoviek. Stredisko je známe svojou priateľskou atmosférou a nádherným výhľadom na okolité štvortisícovky. Saas Fee je ideálne miesto aj pre letné tréningy lyžiarskych tímov a pre všetkých, ktorí hľadajú kombináciu športu a oddychu.

 

Lyžiarske stredisko Les Deux Alpes vo Francúzsku

Les Deux Alpes sa nachádza v oblasti Isère a je známe svojím rozsiahlým letným lyžiarskym areálom. Ľadovec Mont de Lans ponúka lyžovanie vo výške 3600 metrov a má k dispozícii viac ako 40 km zjazdoviek počas letných mesiacov. Stredisko je obľúbené medzi freestyle jazdcami vďaka svojmu rozsiahlemu snowparku. Okrem lyžovania môžu návštevníci vyskúšať aj horské bicyklovanie, paragliding alebo si len vychutnávať krásne alpské prostredie.

 

Lyžiarske stredisko Tignes vo Francúzsku

Tignes je ďalším francúzskym strediskom, ktoré umožňuje letné lyžovanie na ľadovci Grande Motte. Nachádza sa v oblasti Savojsko a ponúka zjazdovky vo výškach až 3456 metrov. V letných mesiacoch je k dispozícii približne 20 km zjazdoviek. Stredisko je známe svojimi modernými zariadeniami a množstvom voľnočasových aktivít, vrátane golfu, turistiky a vodných športov na jazere.

 

Príprava na letné lyžovanie – Čo si zobrať so sebou?

Letné lyžovanie je skvelou príležitosťou užiť si zimu aj počas letných mesiacov. Aby ste si túto skúsenosť užili naplno a bez nepríjemných prekvapení, je dôležité sa na ňu správne pripraviť. Tu je niekoľko tipov a zoznam vecí, ktoré by ste si mali so sebou vziať:

  1. Lyžiarsky výstroj: základom sú samozrejme lyže / snowboard, lyžiarky / snowboardové topánky a lyžiarske palice.
  2. Oblečenie: Nepremokavé a priedušné lyžiarske nohavice, aby vás chránili pred chladom, vetrom a vlhkosťou. To isté platí aj na lyžiarske bundy dámske, pánske i detské. Funkčné prádlo, ktoré odvádza pot a udržiava vás v suchu, a nezabudnite ani na lyžiarske termoponožky.
  3. Dôležité doplnky: Bezpečnosť je na prvom mieste, lyžiarska prilba je preto nevyhnutná. Lyžiarske okuliare chránia vaše oči pred UV žiarením, vetrom a snehom. Ďalej si zoberte nepremokavé a teplé lyžiarske rukavice, lyžiarsku kuklu na ochranu tváre a krku a nákrčník. Na ochranu pred slnkom budete potrebovať opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom (SPF 30 a viac), balzam na pery a slnečné okuliare s UV filtrom na ochranu očí mimo zjazdovky.
  4. Hydratácia a strava: fľaša s vodou, energetické tyčinky alebo snacky ako rýchly zdroj energie počas dňa, občerstvenie – ak plánujete stráviť celý deň na svahu.
  5. Technické pomôcky: mobilný telefón, power banka, mapa strediska alebo aplikácia, ktorá Vám pomôže orientovať sa v stredisku.

 

Letné lyžovanie ponúka unikátnu možnosť spojiť lásku k zimným športom s letnou dovolenkou. Či už preferujete rakúske Hintertux, švajčiarske strediská Zermatt a Saas Fee, alebo francúzske Les Deux Alpes a Tignes, všetky tieto miesta zaručujú nezabudnuteľné zážitky a výborné snehové podmienky aj počas horúcich letných dní.

zdroj obrázok: Dreamstime.com

0Shares
Šport