3. blok Mochoviec začali uvádzať do prevádzky

3. blok Mochoviec začali uvádzať do prevádzky

Slovenské elektrárne včera zaviezli do reaktora 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce celkom prvú palivovú kazetu. Po absolvovaní skúšok by tak mal jadrový blok dosiahnuť 100-percentný výkon. Stať by sa tak malo do konca roka 2022.

Tretí blok už nie je vo fáze výstavby, po zavezení prvej palivovej kazety sa preto stal piatym jadrovým blokom prevádzkovaným na Slovensku. Slovenské elektrárne preto v najbližších približne štyroch mesiacoch absolvujú postupne fázy fyzikálneho spúšťania, energetického spúšťania a záverečného 144-hodinového preukazného chodu 471-megawattového bloku na plnom výkone. Uviedol to na tlačovej konferencii v Mochovciach Branislav Strýček, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenských elektrární, a.s.

Ako dodal ,„Dnes začíname písať novú kapitolu energetiky Slovenska i Európy. Ide o vyvrcholenie dlhoročného projektu, ktorý patrí k finančne aj infraštruktúrne najväčším a najnáročnejším v Európe. Po spustení na plný výkon budú Mochovce 3 pokrývať 13 % spotreby elektriny na Slovensku. Vďaka tomu naša krajina stáva sebestačnou. Zároveň budeme mať jeden z najčistejších energetických mixov v Európe. Dosiahnuť tento míľnik by nebolo možné bez ľudí zo Slovenských elektrární, našich dodávateľov a odborníkov z európskeho jadrového priemyslu, najmä zo Slovenska a Českej republiky. Patrí im poďakovanie.“

Zavezením paliva do reaktora sa ale celý proces spúšťania iba začína. Samotná zavážka trvá 108 hodín, nasledujú montáž reaktora, predkritické testy, dosiahnutie kritického stavu a testy fyzikálneho spúšťania. Ako sa uvádza v tlačovej správe, všetky tieto kroky sú súčasťou tzv. fyzikálneho spúšťania, ktoré trvá približne šesť týždňov.

0Shares
Slovensko Správy z domova