Aká je budúcnosť Európskej únie?

Aká je budúcnosť Európskej únie?

S nástupom americkej hegemónie po udalostiach z rokov 1989-1991 vznikli dve konkurenčné vízie EÚ. V prvom prípade sa Európa vzdáva svojich veľmocných ašpirácií, identifikuje časti veľkej americkej stratégie pre Európu a potom nájde uskutočniteľné, efektívne a kolektívne spôsoby, ako sa integrovať do trajektórie USA. V druhej vízii Európa jednoducho sedí a znáša dôsledky amerických strategických rozhodnutí, ako to robila doteraz v roku 2020.

Ak by mal platiť prvý prípad, EÚ by sa mohla sústrediť na svoje silné stránky a stať sa opäť jedným z centier inovácií, kreativity, výskumu a vývoja a kultúry na Západe. Predstavte si USA ako starú Rímsku ríšu, zatiaľ čo Európa hrá úlohu starovekého Grécka. Medzitým by Európa mohla zlepšiť svoje slabé stránky v riadení populácie, ochrane hraníc, budovaní vnútorného trhu, prechode na digitálne vysielanie a (konsenzuálnom) riešení vnútorných konfliktov. V tejto verzii budúcnosti Európy EÚ vykonáva úplnú operačnú reformu. To ovplyvňuje vnútorné rozhodovanie a zásadne mení Maastrichtskú zmluvu, ktorá vytvorila euro.

V druhej budúcnosti sa EÚ opakovane pokúša centralizovať sa v čoraz väčšom počte oblastí, pričom si vynucuje neefektívne riešenia, ktoré sú plne vyvinuté, ale v skutočnosti nefungujú, vytvárajúc stále viac rozporov medzi členskými štátmi, v konečnom dôsledku naťahuje rámec EÚ do bodky. o roztrhaní. Medzitým sú všetky tri úrovne EÚ – členský štát, EÚ a eurozóna – zadlžené do takej miery, že Japonci smutne pokyvujú hlavami a neustále zaostávajú za konkurencieschopnosťou USA, Anglosaskej aliancie (5 Oči) a Ázia — navždy. Píše portál RMX.

V oboch prípadoch platí, že okolo roku 2030 EÚ pravdepodobne začne prechádzať smerom k voľnej obchodnej integrácii. A obe cesty vedú k rovnakému koncovému bodu v dôsledku vnútorného reformného procesu a vnútornej politickej a/alebo finančnej explózie.

Spoločný parlament by mohol skončiť, tajná právna centralizácia by mohla skončiť a séria predtým centralizovaných právomocí by sa mohla dostať späť do rúk suverénnych národných štátov. S nezávislými menovými politikami centrálnej banky môže vzniknúť niekoľko paralelných menových systémov. Umožní to ďalšie rozširovanie a vytvorí sa spoločný trh so službami, ktorý sa mal vybudovať v priebehu posledných dvoch desaťročí namiesto eura.

0Shares
Správy Svet