Mladí Poliaci sú za POLEXIT. Starší ľudia skôr nie. Hrozí odchod Poľska z Európskej únie?

Mladí Poliaci sú za POLEXIT. Starší ľudia skôr nie. Hrozí odchod Poľska z Európskej únie?

Prieskum, ktorý uskutočnila spoločnosť SW Research pre poľské médiá Rzeczpospolita, ukázal, že názory na túto vec sú neuveriteľne rozdielne. Prieskum ukázal, že 42,6 percenta respondentov deklarovalo, že by sa malo uskutočniť referendum o členstve v EÚ, pričom 36,9 percenta bolo proti tejto myšlienke a 20,5 percenta nemalo na túto vec názor.

Poliakov sa pýtali aj na to, ako by v takom referende hlasovali, ak by sa konalo tento víkend.

Drvivá väčšina (64,4 percenta) by podporila zotrvanie Poľska v EÚ. Polexit by podporilo iba 14,8 percenta, pričom 14,1 percenta nemalo názor a 6,7 ​​percenta by sa na referende nezúčastnilo.

V závislosti od vekovej skupiny respondentov sa odpovede veľmi líšili. Prieskum tiež ukázal, že tendencie k polexitu sú medzi mládežou vyššie ako u starších generácií.

Zástupca vedúceho predstavenstva SW Research Piotr Zimolzak vysvetlil, že obyvatelia miest s počtom obyvateľov 200 000 až 499 000 (72 percent) sú za to, aby Poľsko zostalo, rovnako ako ľudia vo veku 50 a viac rokov (71 percent). Väčšina ľudí s vyšším vzdelaním tiež podporila zotrvanie Poľska v EÚ (70 percent).

0Shares
Správy Svet