Aká je skutočná zodpovednosť štátu za nežiaduce účinky vakcín proti COVID-19?

Aká je skutočná zodpovednosť štátu za nežiaduce účinky vakcín proti COVID-19?

Bol to iba ďalší Matovičov pokus, ako presvedčiť Slovákov, aby sa dali očkovať. Potreboval naplniť sľub, ktorý dal EÚ, že min. 70% Slovákov sa dá zaočkovať proti Covidu-19.

Od nového roka štát preberá zodpovednosť za nežiaduce účinky. Postup však nie je jasný.

Aká je prax s uplatnením odškodného? O tom hovorí nasledujúci prípad: Po očkovaní je polroka na PN-ke a chce odškodné, ale dokázať, že za to môže vakcína, je takmer nemožné.

„Štát od nového roka preberá zodpovednosť za nežiaduce účinky vakcín proti COVID-19. Novela liekového zákona je retroaktívna, teda štát odškodní aj ľudí, ktorí dostali vakcínu od 26. decembra 2020. Kľúčové je dokázať, že škodu na živote a zdraví vyvolala očkovacia látka. Výšku odškodného určí súd. Presný postup stále nie je jasný.“ Zdroj po-ockovani-chce-odskodne-dokazat-ze-za-to-moze-vakcina-je-takmer-nemozne

„Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil, že už evidujú niekoľko takýchto žiadostí. Obrátil sa na nich aj 38-ročný Zsolt, ktorý bol očkovaný Pfizerom koncom mája. Zhruba o dva týždne začal cítiť tlak na hrudníku, bolesti v oboch rukách a sánke. Stávalo sa mu to aj dvakrát cez deň. Keď to neprestalo ani po niekoľkých dňoch, obrátil sa na obvodného lekára. Predpísal mu antibiotiká, ale nezabrali. Bolesti boli stále horšie, tak sa rozhodol ísť na pohotovosť. Najprv ho hospitalizovali v nemocnici v Kráľovskom Chlmci a neskôr aj vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb, kde mu diagnostikovali aterosklerotickú chorobu srdca a jednocievne postihnutie. Svoju príhodu nahlásil aj Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv, ktorý zbiera hlásenia o nežiaducich účinkoch vakcín a pravidelne ich zverejňuje. Ide však len o hlásenia podozrení na nežiaduce účinky vakcín a ŠÚKL ich zverejňuje aj bez toho, aby mal potvrdenie, že účinok naozaj súvisel s očkovaním. Od letnej hospitalizácie je Zsolt doma na PN-ke dodnes. Prvýkrát sa obrátil na úrady kvôli odškodnému ešte v júni. Keď sa dozvedel, že parlament prijal novelu, ktorou štát preberá zodpovednosť za nežiaduce účinky vakcín, obrátil sa znova na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Odpísali mu, že novelou úradu nevznikli nové kompetencie, ktorými by vedel odškodnenie posúdiť. Poradili mu, aby sa preto obrátil na ministerstvo zdravotníctva. Zsolt tak urobil a žiadal ministerstvo o informácie, ako postupovať. Odpoveď nedostal. „Nikde to nie je zverejnené a si myslím, že by sa ľudia radi dozvedeli, ako postupovať,“ hovorí Zsolt.

Vyjadrenie redakcie: „Neexistuje úrad, ktorý sa odškodneniu venuje. Podľa našich zistení má ísť pacient k lekárovi, ktorý mu dá lekársku správu s jeho diagnózou. Potom môže spolu s advokátom súdnou cestou vymáhať odškodné od štátu.“

„Ak má pacient lekárske správy, ktoré potvrdzujú, že po očkovaní nastala zdravotná komplikácia, občan sa má s týmito správami obrátiť na advokáta. Následne môže cez súd vymáhať odškodnenie. V tomto prípade by bol žalovaný štát.“

„Občan sa v takomto prípade môže obrátiť na súd s lekárskym posudkom a lekárskou dokumentáciou ako svojím dokladom. V tomto prípade by občan žaloval štát, teda Slovenskú republiku,“ potvrdila pre TV Markíza hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Zaujímavá je aj táto formula: „Keď ÚDZS konštatuje, že došlo k poškodeniu zdravia pacienta vinou lekára, neznamená to aicky, že dostane odškodné. Na základe tohto rozhodnutia sa môže občan na vlastné náklady obrátiť na súd. Aj v prípade odškodnenia po očkovaní by mal o výške sumy rozhodnúť súd.“ – Takže občan sa na vlastné náklady obráti na súd, a keď súd rozhodne, že štát nenesie žiadnu vinu, tak občan sa môže potom sťažovať tak akurát na lampárni a k tomu ešte príde aj o peniaze, ktorými sa obrátil na súd.

Dovolím si tvrdiť, že toto bol iba ďalší Matovičov ťah, ako oklamať naivných Slovákov, aby sa mu podarila naplniť kvóta, že Slovensko bude mať zaočkovaných min. 70% občanov proti covidu-19.

Každý človek, ktorý zažil ťahanice s poisťovňami vie, ako sa poisťovne vedia brániť tomu, aby poistencovi zaplatili odškodné, a presne to isté je aj v tomto prípade, štát dá od všetkého ruky preč a bude sa odvolávať, že pacient sa musí obrátiť na súd. (Takže veľmi dobre vieme, ako také prípady končia, ak niekto podá žalobu na štát… nežijeme v Amerike, tam sa to vymáhať dá a aj výsledok pre pacienta je pozitívny, ale na Slovensku zabudnite!) ?

Autor: Kormidlo

0Shares
Blog Slovensko Správy