Blinken: Krajiny NATO majú zelenú na vyslanie stíhačiek na Ukrajinu

Blinken: Krajiny NATO majú zelenú na vyslanie stíhačiek na Ukrajinu

Štátny tajomník Antony Blinken v nedeľu v relácii „Face The Nation“ televízie CBS povedal, že Spojené štáty dali „zelenú“ krajinám NATO, ktoré chceli poskytnúť Ukrajine stíhačky.

Rusko varovalo, že krajiny, ktoré ponúknu Ukrajine letiská, vstúpia do prebiehajúceho konfliktu.

Nasleduje čiastočný prepis:

MARGARET BRENNANOVÁ: NATO uviedlo, že žiadny z jeho 30 členov nie je ochotný vytvoriť bezletovú zónu. Prezident Biden sa vyjadril veľmi jasne. Nemá o to záujem, ani o bojové jednotky. Ale čo viac môžu Spojené štáty v tejto oblasti urobiť? Ak chce napríklad poľská vláda, člen NATO, vyslať stíhačky, dostanú USA zelenú? Alebo ste sa obávali, že to vystupňuje napätie? Píše portál Breitbart.

BLINKEN: Nie, to má zelenú. V skutočnosti práve teraz hovoríme s našimi poľskými priateľmi o tom, čo by sme mohli urobiť, aby sme naplnili ich potreby, ak sa rozhodnú poskytnúť tieto stíhačky Ukrajincom. Čo by sme mohli urobiť? Ako by sme mohli pomôcť zabezpečiť, aby dostali niečo na doplnenie lietadiel, ktoré odovzdávajú Ukrajincom? Vedieme s nimi o tom veľmi aktívne diskusie. Pozrite sa, posledných pár dní som bol v Európe, kde som ako vždy úzko spolupracoval s našimi spojencami a partnermi v NATO, Európskej únii, krajinách G7 a všetci spoločne pokračujeme v krokoch na zvýšenie tlaku na Rusko prostredníctvom ďalších sankcií, o ktorých sa veľmi aktívne diskutuje a ktoré budú zavedené v najbližších dňoch, ako aj v podnikaní ďalších krokov, aby sme Ukrajincom poskytli to, čo potrebujú na obranu proti ruskej agresii.

0Shares
Správy Svet