Nemecko sa pripravuje na vojnu, na obranu vynaloží 100 miliárd eur a 2 % HDP

Nemecko sa pripravuje na vojnu, na obranu vynaloží 100 miliárd eur a 2 % HDP

Nemecká spolková vláda vytvorí finančný fond v hodnote 100 miliárd eur na rozvoj obranyschopnosti krajiny a každoročne vynaloží na obranu viac ako 2 % hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v nedeľu vo federálnom parlamente kancelár Olaf Scholz.

Na porovnanie: vlani predstavoval celkový nemecký spolkový rozpočet na obranu 47 miliárd eur.

Nemecký premiér na mimoriadnom parlamentnom zasadnutí venovanom ruskej vojne proti Ukrajine zdôraznil, že táto vojna je zlomovým bodom v európskych dejinách a že v tejto novej ére „musíme investovať oveľa viac do bezpečnosti našej krajiny, aby sme ochránili našu slobodu a demokraciu“. Píše portál RMX.

Povedal, že ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa inváziou na Ukrajinu „vytlačil z medzinárodného spoločenstva“, chce vybudovať „ruské impérium“. Preto je hlavnou otázkou, aké má vojenské kapacity, „a aké kapacity sú potrebné na to, aby sme tejto hrozbe čelili,“ povedal.

„Nielen nemecká armáda (Bundeswehr) je vybavená najmodernejšími zbraňami, technikou a know-how na rozvoj obranyschopnosti, ale celá Európa musí držať krok so svetom. Preto je potrebné, aby sa nová generácia tankov a stíhačiek vyvíjala spoločne, najmä v spolupráci s Francúzskom,“ vysvetlil Scholz.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

0Shares
Správy Svet