Kto v Rakúsku odmietne očkovanie dostane 7-tisíc eur pokutu alebo pôjde do väzenia

Kto v Rakúsku odmietne očkovanie dostane 7-tisíc eur pokutu alebo pôjde do väzenia

Rakúsko spúšťa od 1.februára 2022 povinné očkovanie všetkých, ktorí majú trvalí pobyt v krajine, okrem tých, ktorí sa nemôžu zo zdravotných dôvodov očkovať. Neočkovaných si budú predvolávať úrady pod hrozbou pokuty a väzenia.

Takto znie predbežne zákon o očkovaní, o ktorom informuje portál Euractiv s odkazom na rakúsky denník Die Presse. Zatiaľ sa však nevie, či bude povinné očkovanie treťou dávkou pre tých, ktorí covid prekonali.

Každý, kto sa odmietne dobrovoľne očkovať, bude predvolaný na okresný úrad. Ak výzvu dvakrát odmietne, hrozí mu pokuta 3 600€. Ak porušením zákona o očkovaní proti COVID vystaví iné osoby „vážnemu riziku“ alebo ak budú naďalej ignorovať príkaz, bude im uložená pokuta až do výšky 7 200 eur.

Návrh zákona bude predložený 6. decembra, avšak Die Presse vopred dostal predbežný návrh.

O návrhu sa bude ďalej diskutovať zajtra, kde sa minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein a ministerka pre ústavu Karoline Edtstadlerová stretnú s odborníkmi a opozíciou, aby prediskutovali ďalší postup.

Niektoré prvky však zostávajú nejasné, najmä ak niekto aj po udelení pokuty naďalej odmieta očkovanie. Jedným z diskutovaných riešení je podľa Die Presse, že tí, ktorí nevedia preukázať, že sú zaočkovaní, dostanú každých šesť mesiacov pokutu.

Neočkovaným bude od februára hroziť pokuta či väzenie. „Dlho tu panoval konsenzus, že nechceme, aby bolo očkovanie povinné,“ povedal podľa webu ORF kancelár Alexander Schallenberg. „Možno až príliš dlho sme verili, že vysoká miera zaočkovanosti sa dá dosiahnuť aj bez povinnosti. Teraz musíme čeliť realite.“

0Shares
Správy Svet