Orbán je „maďarský Asterix“, ktorý sa bráni proti „Rimanom“ z Bruselu, píšu nemecké katolícke noviny

Orbán je „maďarský Asterix“, ktorý sa bráni proti „Rimanom“ z Bruselu, píšu nemecké katolícke noviny

Nemecké noviny chvália Orbánovu vytrvalú obranu národných záujmov

Nemecký katolícky denník Die Tagespost prirovnal maďarského premiéra Viktora Orbána k francúzskej komiksovej postave Astérixa, obrancu svojej malej galskej dediny proti mocnej Rímskej ríši. Noviny informovali o utorkovej diskusii za okrúhlym stolom s názvom „Búrka nad Európou – vojna na Ukrajine, energetická kríza a geopolitické výzvy“.

Pre niektorých je to veľký zlý vlk, pre iných rozprávkový princ, ktorý bozkáva kresťanského Occidenta prebudeného zo spánku, napísali noviny. Ale počas svojej návštevy Berlína, ktorá trvala niekoľko dní, Viktor Orbán ukázal, ako sa vidí: ako Asterix z Budapešti. Bráni svoju galskú dedinu, teda Maďarsko, pred všetkými obmedzeniami slobody, ktoré hrozia zlí „Rimania“ z Bruselu.

„Maďarské záujmy“ sú hlavnou témou, ktorá sa odohrávala v Orbánových odpovediach na otázky. Keď sa dopočul o ruskom útoku na Ukrajinu, najprv sa sám seba spýtal: „Koľko Maďarov zomrie?“ Takto vysvetľuje aj svoje odmietnutie sankcií voči Rusku: Finančne ubližujú krajinám EÚ, ale nie Rusku. Teraz žiada okamžité prímerie. V súčasnosti je kľúčovým cieľom ukončiť vojnu – nie nevyhnutne nájsť dlhodobé riešenie. To sa dá riešiť neskôr.

Odmietol obvinenie, že je „trójskym koňom Vladimíra Putina“. Ako predseda maďarskej vlády nie je na žiadnej strane okrem maďarskej, ani jeho politika nie je protieurópska. Odmieta však stotožňovať „európsku politiku“ s usmerneniami, ako ich formulovali bruselské inštitúcie. Povedal, že európska politika je politikou európskych národov, a preto sa musí určovať v ich hlavných mestách, „v Lisabone, Berlíne alebo Budapešti“.

Orbán preniesol tento model z geopolitiky aj do sociálnej politiky. Povedal, že obhajoval klasický rodinný model, pretože to maďari chceli. Podobne väčšina v jeho krajine podporila jeho migračnú politiku a uviedla, že chce „nulových moslimov“. Uviedol tiež, že Maďari sa nechcú stať multikultúrnou spoločnosťou.

V utorkovom okrúhlom stole sa Orbán predstavil ako politický remeselník, ktorý chce predovšetkým pracovať na tom, čo považuje za pragmatické riešenia, a ktorý tieto vlastnosti oceňuje aj u iných politikov, aj keď existujú veľké rozdiely v obsahu. Orbán opakovane chválil Angelu Merkelovú, aj keď bola kedysi jeho nepriateľom, aspoň pokiaľ ide o jej minulú utečeneckú politiku.

Bývalá nemecká kancelárka však počas konfliktu na Kryme v roku 2014 predniesla majstrovské dielo diplomacie. To dnes chýba, povedal Orbán.

0Shares
Správy Svet