USA chcú, aby EÚ podporila Ukrajinu sumou 1,5 miliardy USD mesačne

USA chcú, aby EÚ podporila Ukrajinu sumou 1,5 miliardy USD mesačne

Európska únia plánuje na budúci rok poskytnúť Ukrajine pomoc vo výške 38 miliárd USD

Spojené štáty stanovili dlhodobý plán civilného financovania Ukrajiny – nie pre vojenské výdavky, ale pre infraštruktúru, zdravotníctvo a vzdelávanie – pre svojich spojencov, informoval spravodajský portál Bloomberg. Podľa tohto plánu USA vyčleňujú pomoc vo výške 1,5 miliardy dolárov mesačne, ale tiež žiadajú rovnakú úroveň podpory od svojich európskych spojencov.

Dodali, že Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje, že Ukrajina bude potrebovať 5 miliárd dolárov mesačne na vykonávanie základných štátnych funkcií a udržanie chodu ekonomiky. Medzitým, v septembri, mal ukrajinský rozpočet v septembri iba príjem z pomoci vo výške 2 miliardy dolárov, čo je podľa ukrajinského ministra financií Serhija Marchenka pokles zo 4,7 miliardy dolárov v auguste.

Zdroje vlády agentúry Bloomberg uvádzajú, že Bidenova administratíva tvrdo lobuje za to, aby Európska únia bola pevnejšia vo svojich záväzkoch po tom, čo sa zistilo, že skutočné platby EÚ sú o miliardy eur nižšie ako prisľúbené sumy. Európska únia v lete oznámila podporný balík pre Ukrajinu vo výške 9 miliárd EUR, z ktorého bola v skutočnosti vyplatená len 1 miliarda EUR – 5 miliárd EUR je v procese vyplácania, zatiaľ čo o 3 miliardách EUR sa stále diskutuje.

Program samitu EÚ v Českej republike začiatkom októbra zahŕňa nové sankcie voči Rusku. Plánom EÚ je na budúci rok prideliť Ukrajine celkovo 38 miliárd USD z rozpočtu EÚ.

Niektorí diplomati EÚ, s ktorými agentúra Bloomberg urobila rozhovor, sú „strašne frustrovaní“ pomalosťou rozhodovania EÚ. Hovorí sa, že s blížiacou sa zimou a hmatateľnými náznakmi energetickej krízy sa „niektoré členské štáty“ začali ešte viac zdržovať pri riešení sporov.

0Shares
Správy Svet