Napriek viacnásobným migračným krízam nebude EÚ financovať hraničné ploty. Ursula von der Leyen hovorila aj o takzvanom mechanizme právneho štátu

Napriek viacnásobným migračným krízam nebude EÚ financovať hraničné ploty. Ursula von der Leyen hovorila aj o takzvanom mechanizme právneho štátu

Európska únia nebude financovať ploty s ostnatým drôtom a budovanie múrov v boji proti migrácii, uviedla v Bruseli na záverečnej tlačovej konferencii dvojdňového summitu EÚ predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Európska únia tiež poskytuje finančnú podporu na boj proti migrácii, ale tieto zdroje nemožno použiť na ploty alebo múry,“ povedala Ursula von der Leyen v Bruseli.

„Ako viete, máme zdroje na riadenie hraníc. Tie možno použiť aj na financovanie personálu, vybavenia a infraštruktúry. Prebehla diskusia o takzvanej fyzickej infraštruktúre, kde som veľmi jasne povedala, že medzi výborom a Európskym parlamentom existuje stará hranica o nefinancovaní ostnatého drôtu a múrov,“ dodala.

Ursula von der Leyen hovorila aj o takzvanom mechanizme právneho štátu, ktorý by pozastavil platby EÚ pre Maďarsko a Poľsko kvôli sťažnostiam na právny štát.

„Európsky súdny dvor musí na žiadosť Maďarska a Poľska rozhodnúť, že tento systém podmienok je právne primeraný. Pozrieme sa na výsledok verdiktu a začleníme ho do našich usmernení,“ povedal nemecký politik a dodal, že „žiadny prípad nebude stratený, keďže príslušné prípady boli zaznamenané od januára. Do rozhodnutia súdu sa však nepodniknú žiadne kroky, ale môže začať plynúť oznamovacia lehota, t. j. listy môžu byť zaslané príslušným vládam.“ Píše portál RMX.

V žalobe pred Európskym súdnym dvorom sa Maďarsko a Poľsko domáhajú určenia, že mechanizmus bol nastavený nezákonne. Rozsudok sa však očakáva až budúci rok. Ak mechanizmus vstúpi do platnosti, Maďarsko a Poľsko by mohli prísť o miliardy eur.

0Shares
Správy Svet