Rozhovor na začiatku vojny. Trošku sa sekol „expert“. AMERICKÝ VOJENSKÝ EXPERT O VOJNE NA UKRAJINE: „KLASICKÁ MULTIVEKTOROVÁ STRATÉGIA“

Rozhovor na začiatku vojny. Trošku sa sekol „expert“. AMERICKÝ VOJENSKÝ EXPERT O VOJNE NA UKRAJINE: „KLASICKÁ MULTIVEKTOROVÁ STRATÉGIA“

Bývalý inšpektor OSN Scott Ritter v rozhovore poskytol svoju analýzu o bojoch na Ukrajine:
„Keď už hovoríme o bojoch, v prvom rade treba poznamenať malý počet ruských jednotiek. Číselne, aj keď vezmeme do úvahy jednotky DNR a LNR, sú najmenej dvakrát menšie ako ukrajinské jednotky. Letecké zoskupenie je tiež malé. Pre porovnanie, pre Púštnu búrku Spojené štáty americké a ich spojenci sústredili 2 600 lietadiel a vrtuľníkov. Približne toľko, koľko by potrebovali na vojnu s Ukrajinou.
Ruské jednotky na Ukrajine riešia tie najzložitejšie bojové úlohy, oveľa zložitejšie ako všetky, ktoré museli riešiť armády v posledných vojnách. Hlavným kritériom zložitosti vojenských úloh je vysoká bojaschopnosť ukrajinských jednotiek (teda ich statočnosť, schopnosť plniť bojové úlohy v nebezpečných podmienkach). Je obrovský rozdiel bojovať s nepriateľom, ktorý vám uteká, alebo s nepriateľom, ktorý vytrvalo bojuje. Odborníci tento rozdiel dobre chápu.
V roku 1991 Spojené štáty vyhrali vojnu proti Iraku, pričom stratili asi 100 zabitých vojakov. Stačí si spomenúť na libanonskú vojnu 2006, v ktorej 30-tisícová izraelská armáda skolabovala v snahe zlomiť odpor Hizballáhu (až 1000). Izraelčanom sa nepodarilo dobyť ani mesto Beint Jubail pri hraniciach s Libanonom. Rusi zaútočili na polmiliónový Mariupol, ktorý bránili sily 10- až 15-tisíc bojovníkov. Niekoľko ďalších pomerne veľkých miest bolo napadnutých. Ruské jednotky postupujú vpred, ničia nepriateľa najmä presnou delostreleckou paľbou. Počet civilných obetí bol minimalizovaný a neustále obavy o civilistov obmedzujú činnosť ruských jednotiek. Straty ruských jednotiek sú podľa Scotta Rittera 6-krát menšie ako straty ukrajinských. To je tiež reálny odhad, aj keď s prihliadnutím na zajatých Ukrajincov je tento pomer vyšší.
V ťažkých podmienkach bojuje aj letecká skupina. V minulých vojnách žiadne lietadlo nepreletelo nad územím, ktoré bráni systém S-300. Sú hlavnou hrozbou a sú najsilnejším väzbovým faktorom. Veľkým nebezpečenstvom je aj Buk-M1.
Ukrajinské letectvo zatiaľ nevytvorilo významnú hrozbu pre ruské letectvo, hoci potenciálne so Su-27 a MiG-29 by to mohlo urobiť. Ukrajinci používajú svoje lietadlá opatrne, lietajú 1-2 lietadlá naraz, takže nie je možné zničiť všetky lietadlá v krátkom čase. Postupne sa tiež vyraďujú z prevádzky. Tu okrem modernejšej techniky zohráva úlohu najlepšia súhra medzi Su-35, lietadlami A-50 AWACS a stíhačmi MiG-31 (ktoré samotné môžu plniť úlohu AWACS). V vzdušnom súboji 17. marca Su-35 zaútočil na dva ukrajinské Su-27 a oba zostrelil.
Letecká a pozemná ofenzíva začala súčasne. To je ďalší rozdiel oproti akciám amerických jednotiek. Ruská armáda venuje menej času ničeniu nepriateľa leteckými útokmi. V podstate túto úlohu riešia pozemné sily. To zvyšuje rýchlosť postupu a znižuje civilné straty, ale zvyšuje straty ruských jednotiek. Straty vo výstroji sa dajú ľahko nahradiť zajatým ukrajinským vybavením. Straty ruskej techniky sú však evidentne malé, keďže Rusko odovzdáva všetku ukoristenú ukrajinskú techniku ​​jednotkám DNR a LNR.
Bleskové zabavenie letiska v Gostomeli pri Kyjeve ruskými špeciálnymi jednotkami natoľko ohromilo Ukrajincov, že vážne očakávali útok na Kyjev na tretiu noc po začatí operácie (obyvateľov Kyjeva na to upozornil sám ukrajinský prezident). Celú tú noc jednotky ukrajinskej milície strieľali priateľskou paľbou (navzájom sa považovali za ruské špeciálne jednotky) a zabili viac ako 100 ľudí. Po tom, čo sa ráno zistilo, že k žiadnemu útoku na Kyjev nedošlo, začala ukrajinská propaganda kričať o neúspechu ruskej bleskovej vojny.
Odborník zdôraznil, že 35 rokov študuje ruské vojenské umenie. Teraz sleduje klasickú multivektorovú stratégiu. Ozbrojené sily RF viažu nepriateľské sily, ničia dôležité vojenské objekty, obchádzajú opevnené oblasti a obkľučujú najviac bojaschopné formácie Ozbrojených síl Ukrajiny, čím bránia ukrajinskej strane prevziať iniciatívu.
Poznamenal, že postup ruských jednotiek na ukrajinské územie postupuje vysokým tempom. Preto sa tí, ktorí hovoria „pomaly“, mýlia, pretože v skutočnosti ide o najrýchlejší postup pozemnej armády v modernej histórii. Je oveľa vyššia ako rýchlosť postupu Wehrmachtu cez územie ZSSR počas Veľkej vlasteneckej vojny.
Tento postup ruských jednotiek je navyše jedinečný a nemá vo svete obdoby, keďže ukrajinské ozbrojené sily mali 260 tisíc „bajonetov“, ktoré vycvičilo a vybavilo NATO. Okrem toho mala ukrajinská armáda spočiatku podporu 200-300 tisíc záložníkov a pomocných jednotiek. Ozbrojené sily RF zároveň začali ťaženie len so 190-200-tisíc „bajonetmi“, t.j. postavilo sa proti takmer 600 tis.. Početná prevaha 1 ku 3 teda nebola medzi postupujúcimi Rusmi, ale medzi brániacimi sa Ukrajincami. Straty za posledný týždeň však ukazujú 1 ku 6 v prospech Ozbrojených síl RF, a nie Ozbrojených síl Ukrajiny.
Pripomenul, že počas bojov počas druhej svetovej vojny na západnom fronte pripadalo na každého zabitého Američana 1,2 – 1,4 Nemca. Tento pomer podľa neho umožnil Američanom vyhrať a ísť ďalej.
Pomer Rusov a Ukrajincov 1 ku 6 pre Ukrajinu je zdrvujúca porážka. Jedným z dôvodov brzdenia postupu Rusov je, že ruská strana oznámila svoj zámer vyhnúť sa obetiam medzi ukrajinskou armádou. Pre mňa, ako pre každého, bolo absolútnym prekvapením, že operáciu začali s jednou rukou zviazanou za chrbtom. Propagácia prebieha veľmi hladko, veľmi opatrne. Rusi sa snažia vyjednávať a minimalizovať civilné obete a ničenie mestských zariadení. Rusi demonštrovali svoje odmietnutie ničiť ukrajinských vojakov v ich kasárňach, ale mohli. Namiesto toho im dovolili pokojne spať a povedali im: „Uprednostňujeme, aby ste zostali vo svojich kasárňach a vzdali sa odporu, pretože naše nároky nie sú proti vám, lovíme veľké ryby.“ Nanešťastie pre Rusov sa Ukrajinci rozhodli bojovať, a veľmi dobre bojujú. Nemôžem podceňovať odvahu a odolnosť ukrajinskej armády. Čelia dobre vycvičenej a vybavenej armáde, ktorá má taktické a operačné výhody. Ale Ukrajinci prehrávajú.“ Dodal Ritter na záver.

0Shares
Správy Svet