Putina nezaujíma smrť jeho ľudí. Vojna na Ukrajine bude oveľa dlhšia a krvavejšia, varuje bývalý šéf kráľovského námorníctva

Putina nezaujíma smrť jeho ľudí. Vojna na Ukrajine bude oveľa dlhšia a krvavejšia, varuje bývalý šéf kráľovského námorníctva

Vojna Vladimíra Putina na Ukrajine sa ešte zďaleka neskončila a bude ešte dlhšia a krvavejšia, varoval v rozhovore pre denník Daily Mail bývalý veliteľ kráľovského námorníctva admirál lord Allan West.

Ukrajina svojou húževnatou obranou Kyjeva a následnými protiútokmi prekonala očakávania, ale Západ tvrdí, že nebyť dodávok zbraní zo Západu, kyjevské vojská by už boli zatlačené späť „Obávam sa, že to bude oveľa dlhšie a oveľa krvavejšie. Myslím si, že keby sme na Ukrajinu nedodali žiadne zbrane, začali by sa brániť. To znamená, že sa nám nepoďakujú,“ povedal lord West.

O ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa nevyjadril. „To, čo robí, je absolútne neprijateľné. Je to odporný človek. Spôsobil vo svete absolútnu spúšť. Ľudia umierajú od hladu, svetové hospodárstvo je v chaose – je to úplne hrozný človek.“ Západ narážal najmä na skutočnosť, že Rusi posielajú svoje jednotky v ľudských vlnách proti ukrajinským opevneným pozíciám a berú si pritom obrovské straty.

Na súčasnú situáciu reagoval aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý varoval, že Rusko zhromažďuje najmenej 200 000 ďalších vojakov na nový útok a zlovestne vyhlásil, že „nič nenasvedčuje tomu, že by sa ruský prezident pripravoval na mier“. V prejave v Južnej Kórei varoval, že Rusko sa pripravuje na „ďalšiu vojnu“, uviedol Washington Examiner.

0Shares
Správy Svet