Rusko sa snaží ukončiť svetový poriadok ovládaný USA, tvrdí Lavrov

Rusko sa snaží ukončiť svetový poriadok ovládaný USA, tvrdí Lavrov

Washington koná na základe ad hoc pravidiel, ktoré porušujú medzinárodné právo, tvrdí minister zahraničných vecí

Ruská vojenská akcia na Ukrajine má ukončiť svetový poriadok ovládaný Spojenými štátmi, vysvetlil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Washington sa usiluje o nadvládu zavedením ad hoc pravidiel a porušovaním medzinárodného práva, tvrdí v rozhovore, ktorý v pondelok odvysielala ruská televízia.

Narážal na pokusy Ameriky zaviesť svoj vlastný takzvaný „medzinárodný poriadok založený na pravidlách“, ktorý sa stretol so silným odporom Moskvy a Číny.

Naša špeciálna vojenská operácia má za cieľ ukončiť neochvejnú expanziu NATO a neochvejnú snahu o úplnú nadvládu USA a ich západných subjektov na svetovej scéne,“ povedal Lavrov pre televíznu stanicu Rossija 24.

Táto dominancia je postavená na hrubom porušovaní medzinárodného práva a podľa niektorých pravidiel, ktoré teraz tak veľmi zhypnizujú a ktoré si vymýšľajú od prípadu k prípadu,“ dodal.

Lavrov kritizoval šéfa zahraničnej politiky EÚ Josepa Borrella za to, že zrejme podporuje ďalšie boje na Ukrajine. Najvyšší diplomat bloku povedal, že konflikt „bude vyhraný na bojisku“, keď minulú sobotu oznámil ďalšiu vojenskú pomoc Kyjevu. Lavrov označil toto vyhlásenie za „nehorázne„.

Keď diplomatický šéf… Hovorí, že určitý konflikt sa dá vyriešiť len vojenskou akciou… No, musí to byť niečo osobné. Buď sa pomýlil, alebo hovoril bez premýšľania, urobil vyhlásenie, o ktoré ho nikto nežiadal. Ale je to poburujúca poznámka,“ dodal Lavrov.

0Shares
Správy Svet