Šach Mat v otázke stravného

Šach Mat v otázke stravného

Poslanci súčasnej vládnej koalície plánujú ani nie štyri mesiace od zavedenia finančného príspevku na stravu ďalšie zmeny v tomto zamestnaneckom benefite. A tie veru zamestnaného Slováka nepotešia.
Po novom chcú umožniť, aby zamestnanec nedostával príspevok na stravovanie k 1. pracovnému dňu v mesiaci, ale napríklad až ku koncu nasledujúceho mesiaca.

V praxi by vám po novom zamestnávateľ mohol stravné, ktoré minie zamestnanec napríklad od 1. do 30. júna, uhradiť až k 31. júlu. Dnes dostávate príspevok, či už vo forme stravných lístkov, stravovacích kariet alebo finančného príspevku, k 1. júnu tak, aby ste si v prípade iných nevyhnutných výdavkov zo svojho rozpočtu mohli dovoliť pravidelný obed.

Tým pádom ale budete musieť úverovať svojho zamestnávateľa každý mesiac, až kým z práce neodídete, kedy vám stravné doplatí. Platí totiž, že obedy napríklad počas júla si budete musieť zaplatiť zo svojho vrecka. Stravné na ne dostanete až s augustovou výplatou alebo neskôr.
Lenže to môže byť problém, keďže najmä v rodinách s nižšími príjmami tvorí stravné dôležitú položku pri každomesačnom zabezpečovaní stravy. V priemernej pracujúcej rodine s dvoma zamestnanými dospelými to predstavuje možný výpadok vyše 170 euro na jedlo a potraviny mesačne. Zamestnávateľ im výdavky teoreticky preplatí v ďalšej výplate, teda v čase, kedy už povedzme pol mesiaca opäť platia stravné zo svojho rozpočtu.

Súčasný parlamentný návrh je ďalším krokom k postupnému rozvratu podpory stravovania zamestnancov na Slovensku. Zdá sa, že nastavený smer je jasný – zrušiť stravné ako také. Ak sa stravné začne masívne používať na vyplácanie časti mzdy a zároveň sa po novom bude spolu s ňou aj vyplácať, je možné, že sa otvorí debata o zmysle stravného ako takého. Keď to vyzerá ako mzda, používa sa ako mzda a vypláca sa ako mzda, ide ešte stále o príspevok na stravovanie? Ostáva veriť, že poslanci v budúcnosti navrhnú také zmeny zákona, ktoré budú slúžiť nielen firmám, ale aj zamestnancom.

0Shares
Ekonomika Slovensko Správy z domova