V Bratislave sa konal štrajk proti rozvratu sociálneho štátu

V Bratislave sa konal štrajk proti rozvratu sociálneho štátu

Nielen Slováci, ale už aj odborári majú plné zuby sľubov, ktoré terajšia koalícia nasľubovala, ale zabudla splniť. Veď ešte 5.3.2020 predstavitelia vládnych koaličných strán pri kreovaní vlády vyhlásili, že „Naša prípadná vláda nebude rušiť zavedené sociálne opatrenia“. „Už vieme, že to bolo jedno obrovské klamstvo. Terajšia vláda už stihla zrušiť zavedené obedy pre deti zadarmo, zrušiť 13. dôchodky, dôchodkový strop 64 rokov taktiež zrušiť a aby toho nebolo málo tak, terajšia koalícia zrušila aj nezdaňovanie 13. a 14. platov, minimálnu mzdu, znížiť a odčleniť od minimálnej mzdy príplatky za prácu v neštandardných režimoch, minulosťou sú už aj pôvodné stupne náročnosti práce
či rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa,“ uvádza vo svojom vyhlásení Odborový zväz KOVO.

Ako dodáva, v nápadoch tejto antisociálnej vlády sú aj ďalšie opatrenia, ktoré budú mať neblahý dopad na zamestnancov a ich rodiny – vysoký dlh štátu, návrhy na zvýšenie DPH, majetkových daní, daňovo-odvodová reforma ale aj ďalšie obmedzenie, ktoré sa ukrývajú v „Sulíkových kilečkách“.

Aj preto sa v sobotu 26.6.2021 OZ KOVO rozhodlo zorganizovať protest pod výzvou „ZASTAVME ROZVRAT SOCIÁLNEHO ŠTÁTU.“ Na námestí SNP vystúpili hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Martina Nemethová, a traja regionálni zástupcovia OZ KOVO, predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga, predseda ZO OZ KOVO PPS Detva Stanislav Ľupták a predseda výboru ZO OZ KOVO Arriva Nitra Michal Ďuriš. Protest podporili na sociálnych sieťach aj mnohé opozičné politické strany a hnutia.

K protestu vydalo stanovisko MPSVR SR, ktoré rešpektuje právo zamestnancov vyjadriť svoj postoj formou protestného pochodu. Rezort tvrdí, že minister Milan Krajniak (Sme rodina) je pripravený sa stretnúť s každým, pokiaľ ide o pomoc ľuďom na Slovensku. Protest však vníma ako politickú akciu na podporu politickej strany Smer-SD.
„Ak by mal predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna skutočný záujem o postavenie pracujúcich na Slovensku, požiadal by o stretnutie na ministerstve práce. Nikdy tak však neurobil. Tripartita je plne funkčná a sociálni partneri sa stretnú na rokovaní v pondelok 28. júna,“ uviedlo vo svojom stanovisku ministerstvo.

(SCa, il.foto: Trend)

0Shares
Slovensko Správy z domova